Copyright © All rights reserved. Made By Serif - Jerzy Owsiak CM. Terms of use | Privacy policy
Home.
News.
Events.
Photo Gallery.
Contact.
2024
ΦΡΑΓΚΩΝ 19,
546 25 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΙ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
HOLY MASS

ΚΥΡΙΑΚΗ – SUNDAY
10:00 π.μ. (στα ελληνικά)
7:00 | 6:00* μ.μ. (στα αγγλικά)
* το χειμερινό ωράριο

10:00 (in Greek)
19:00 | 18:00* (in English)
* the winter time

Δευτέρα,
Τετάρτη, Παρασκευή
Monday,
Wednesday, Friday
7:00 | 6:00* μ.μ. (στα ελληνικά)
19:00 | 18:00* (in Greek)

Τρίτη,
Πέμπτη, Σάββατο
Tuesday,
Thursday, Saturday
8:00 π.μ. (στα ελληνικά)
8:00 (in Greek)

--------------------------------------
Kάθε 1η Πέμπτη του μήνα Θεία Λειτουργία
στις 19:00 | 18:00*
για τις κλήσεις στην Ιερατική
--------------------------------------
Από το Οκτώβριο ως το Ιούνιο οι ξενόγλωσσες Θείες Λειτουργίες:

Κάθε 1ο Σάββατο του μήνα Θεία Λειτουργία στα ιταλικά,
στις 19:00 | 18:00*

κάθε 2ο Σάββατο του μήνα Θεία Λειτουργία στα ισπανικά στις 19:00  | 18:00*

κάθε 2η Κυριακή του μήνα Θεία Λειτουργία στα πολωνικά στις 11:30

--------------------------------------
Το Μάιο και Οκτώβριο:

απαγγελία του
Αγίου Ροδαρίου
κάθε Δευτέρα, Τετάρτη
και Παρασκευή,
στις 18:30
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ  
23 Ιουνίου 2024
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Κύριε ο Θεός, ο οποίος με το Μυστήριο της σημερινής πανήγυρης, εξαγιάζεις όλη την Εκκλησία σου, παρούσα σε κάθε λαό και έθνος, σκόρπισε ως τα πέρατα της οικουμένης τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και συνέχισε με τη σημερινή κοινότητα των πιστών τα θαυμαστά έργα που πραγματοποίησες στις αρχές του ευαγγελικού κηρύγματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων  (2,1-11)
Όταν έφθασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Και έγινε ξαφνικά από τον ουρανό ήχος, όπως ακριβώς φυσά βίαιος άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου κάθονταν. Και φάνηκαν σ' αυτούς να διαμερίζονται σαν γλώσσες φωτιάς και κάθισε η καθεμιά επάνω στον καθένα τους, και γέμισαν όλοι Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν άλλες γλώσσες, καθώς το Πνεύμα τούς έδινε να εκφράζονται.
Στην Ιερουσαλήμ κατοικούσαν τότε Ιουδαίοι, άνδρες ευλαβείς από κάθε έθνος που υπάρχει κάτω από τον ουρανό. Και όταν έγινε αυτή η βοή, συγκεντρώθηκε το πλήθος και κυριεύτηκε από σύγχυση, γιατί τους άκουαν να μιλούν ο καθένας ξεχωριστά στη δική του γλώσσα. Έμεναν λοιπόν εκστατικοί και θαύμαζαν λέγοντας: «Όλοι αυτοί που μιλούν δεν είναι Γαλιλαίοι; Και πώς εμείς τους ακούμε καθένας στη δική μας μητρική γλώσσα; Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίτες και όσοι κατοικούν τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία και την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ασία, τη Φρυγία και την Παμφυλία, την Αίγυπτο και τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη, και όσοι Ρωμαίοι παρεπιδημούν, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες, τους ακούμε να λαλούν στις δικές μας γλώσσες τα μεγαλεία του Θεού».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ 104
Αντ. Στέλνεις το πνεύμα σου, Κύριε,  
και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης.
Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο.*
Κύριε, Θεέ μου, τόσο πολύ δοξάστηκες!
Πόσο πολλά είναι τα έργα σου, Κύριε! †
Γέμισε η γη από τα πλάσματά σου. Αντ.
Αφαιρείς την πνοή τους και χάνονται *
και στο χώμα τους επιστρέφουν.
Στέλνεις το πνεύμα σου και θα πλαστούν*
και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης. Αντ.
Αιώνια ας είναι η δόξα του Κυρίου.*
Αγάλλεται ο Κύριος για τα έργα του.
Ευχάριστη ενώπιόν του ας είναι η ομιλία μου,*
κι εγώ θα ευφραίνομαι για τον Κύριο. Αντ.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Όλοι εμείς βαπτιστήκαμε μέσα σε ένα Πνεύμα
για να αποτελέσουμε ένα σώμα.
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (12,3β-7.12-13)
Αδελφοί, κανένας δεν μπορεί να πει: «Ο Ιησούς είναι Κύριος», παρά μόνο κάτω από την Έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει βέβαια ποικιλία χαρισμάτων, άλλα το ίδιο Πνεύμα. Και ποικιλία διακονιών υπάρχει, αλλά ο ίδιος ο Κύριος. Και ποικιλία ενεργειών υπάρχει, αλλά ο ίδιος Θεός που ενεργεί σε όλους. Στον καθένα δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος για κάποιο καλό. Πράγματι, όπως ένα είναι το σώμα και έχει πολλά μέλη και όλα τα μέλη του σώματος, αν και είναι πολλά, αποτελούν ένα σώμα, έτσι και ο Χριστός. Διότι όλοι εμείς βαπτιστήκαμε μέσα σε ένα Πνεύμα για να αποτελέσουμε ένα σώμα, είτε Ιουδαίοι είτε Έλληνες, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, και όλοι έχουμε ποτιστεί ένα Πνεύμα.
Λόγος του Κυρίου
 
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Έλα, Πνεύμα Άγιο, γέμισε τις καρδιές των πιστών σου
και άναψε σ' αυτές τη φλόγα της αγάπης σου.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (15,26-27.16,12-15)
Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ' τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία, διότι απ' την αρχή είστε μαζί μου. Ακόμα έχω πολλά να σας πω, αλλά δεν μπορείτε ακόμα να τα σηκώσετε. Όταν όμως έλθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διότι δε θα μιλήσει αφ' εαυτού του, αλλά θα πει όσα ακούσει και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει. Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου. Γι' αυτό είπα πως από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Αφού με το Βάφτισμα και το Χρίσμα λάβαμε το Άγιο Πνεύμα, με τη δύναμη του οποίου μπορούμε να επικαλούμαστε το Θεό και να τον ονομάζουμε "Πατέρα", με υιική εμπιστοσύνη ας του απευθύνουμε τις ικεσίες μας, ψάλλοντας:
- Στείλε το Πνεύμα σου, Κύριε, *
να ανανεώσει της γης την όψη!

- Για την Εκκλησία του ζωντανού Θεού, ώστε φωτισμένη από το Πνεύμα της ζωής να φλογίσει ολόκληρο τον κόσμο με το κήρυγμα της σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες αποβλέπουν στην προώθηση της ειρήνης, της ομόνοιας και της ενότητας των εθνών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους καταπιέζονται από δυσκολίες και θλίψεις, ώστε το Παράκλητο Πνεύμα να τους χαρίσει την αληθινή παρηγοριά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους κατ' εικόνα της πρώτης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ώστε το Πανάγιο και ζωοποιό Πνεύμα να ανανεώσει μέσα μας τη χάρη του Βαφτίσματος και του Χρίσματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Θεέ Πατέρα μας, εισάκουσε το λαό σου: στείλε το Πνεύμα σου για να ανανεώσει στην Εκκλησία σου τα θαυμαστά δώρα με τα οποία την πλούτισες στην πρώτη Πεντηκοστή. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Στείλε, Θεέ Πατέρα, το Πνεύμα το Άγιο για να μας αποκαλύψει περισσότερο το ύψιστο Μυστήριο αυτής της θυσίας, όπως υποσχέθηκε ο Υιός σου, και να μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεέ Πανάγαθε, που χορηγείς ουράνια αγαθά στην Εκκλησία σου, διαφύλαξε σ’ εμάς τη χάρη σου, για να μένει πάντα ενεργός η δύναμη του Πνεύματός σου και η πνευματική τροφή που λάβαμε να αυξάνει την αιώνια λύτρωση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ