24η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
12 – 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις
Τη Δευτέρα,13 Σεπτεμβρίου, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Θεία Λειτουργία, στις 19:00. 
Την Τρίτη,14 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στις 19:00, για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στα αλβανικά, στις 11:30. Μισή ώρα πριν τη Θεία Λειτουργία, όποιος επιθυμεί θα μπορεί να εξομολογηθεί στην Κρύπτη.
Ωράριο κοιμητηρίου: Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη – Σάββατο: 08:30 - 13:00 και 14:00 - 17:00, Κυριακή: 10:30 - 13:00. 
Παρακαλούνται οι ενορίτες να εισέρχονται κατά τις Θείες Λειτουργίες ευπρεπώς ντυμένοι, καθώς επίσης να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να μη διακόπτεται η Θεία Ευχαριστία. 
Παρακαλούμε τους ενορίτες, που εισέρχονται στο Ναό, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια όλων μας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Σας ευχαριστούμε για την Κυριακάτικη προσφορά σας.

* * *

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγαπητοί Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές
και ευλογημένοι πιστοί του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης.

Επιτέλους, ο νέος Ποιμένας σας είναι ανάμεσά σας. Λυπάμαι που δεν είμαι και εγώ παρών, για να σας τον παρουσιάσω, και να του παραδώσω την Έδρα του. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ανεξάρτητους από τη θέλησή μου, κυρίως λόγους υγείας.
Θα ήθελα να επαναλάβω και σε εσάς, αυτά που είπα στους πιστούς της Αρχιεπισκοπής της Κέρκυρας, την ημέρα που ο Σεβασμιώτατος Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του: «Ο Απόστολος Παύλος στην Α’ Επιστολή προς τους Κορινθίους (12, 4-12), αναφέρεται στην Εκ­κλησία στην οποία υπάρχουν: «ποικιλία χαρισμάτων, αλλά το ίδιο Πνεύμα. Και ποικιλία διακονιών υπάρχει, αλλά ο ίδιος ο Κύριος» (12, 4-5). Είμαι βέβαιος, πως ο νέος Επίσκοπός μας, θα εμπλουτίσει τις δύο εκκλησιαστικές μας επαρχίες με τα χαρίσματα που του έχει πα­ραχωρήσει ο Κύριος για το καλό της Εκκλησίας και ταυτόχρονα, σε κοινωνία με όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα, θα είναι σημείο και αναφορά ενότητας. Το νεαρό της ηλικίας του θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα που, σε συνεργασία με όλους και κυρίως με τους ιερείς, θα αποτελέσει κάτι το καινούργιο και το ωραίο για τις δύο το­πικές μας Εκκλησίες».
Είμαι βέβαιος πως θα δεχθείτε το νέο σας Ποιμένα με τη θερμή φι­λοξενία που πάντοτε σας χαρακτηρίζει. Θα τον βοηθήσετε να εντα­χθεί προοδευτικά, χωρίς περιττή βιασύνη, στην περίπλοκη πραγμα­τικότητα και στην τεράστια γεωγραφική έκταση του Βικαριάτου.
Κάνω δικά μου τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στους μακρινούς χριστιανούς συμπολίτες σας: «Σας παρακαλούμε, αδελφοί, να εκτι­μάτε όσους κοπιάζουν ανάμεσά σας και όσους στο όνομα του Κυρί­ου είναι προϊστάμενοί σας και σας νουθετούν: για το έργο που έχουν να τους περιβάλλετε με πολλή τιμή και αγάπη. Να έχετε ειρήνη μετα­ξύ σας» (Α’ Θεσσαλονικείς 5, 12-13).
Απευθύνομαι τώρα σε εσένα, αγαπητέ αδελφέ Γεώργιε: Σήμερα αναλαμβάνεις να ποιμάνεις μια Αποστολική Έδρα που καλύπτει –σχεδόν– τη μισή χερσαία Ελλάδα. Το όνομά της είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, κάθε φορά που από το Άγιο Βήμα ακούγεται το: «Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς». Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, χιλιάδες χριστια­νοί θα περάσουν μαζί σας από αυτούς τους τόπους. Αναλαμβάνετε μια διεθνή, πολυπολιτισμική κοινότητα, πραγματικά «καθολική». Αυτές οι κοινότητες, συχνά μικρές, αλλά ζωντανές, αποτελούν από μόνες τους μία μαρτυρία σχετικά με την καθολικότητα της Εκκλησί­ας μας.
Σε ότι με αφορά, παραδίδω με εμπιστοσύνη και βεβαιότητα στα χέρια σου αυτόν τον ευλογημένο Λαό, Κλήρο, Μοναχούς, Μοναχές, λαϊκούς, που σε ανέμεναν με αγωνία. Είμαι σίγουρος πως εκφράζω τη χαρά τους και την εμπιστοσύνη τους σε εσένα, αλλά και τη διαθε­σιμότητά τους να συνεργαστούν μαζί σου με αφοσίωση.
Επίτρεψέ μου να επαναλάβω αυτό που σου εκφώνησα την ημέρα που ανέλαβες τα καθήκοντα σου στην Κέρκυρα: «Αυτές τις ημέρες επαναλαμβάνω μία διαπίστωση: είναι πιο εύκολο να δημιουργεί κα­νείς κτίρια παρά να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της πίστης των παραδοσιακών πιστών μας. Αυτό που, εάν μου επιτρέπεις, επιθυ­μώ να αφήσω ως ευχή και παρακαταθήκη σε εσένα, σήμερα που αναλαμβάνεις τη διαποίμανση της δεύτερης Έδρας σου, είναι να συμβάλλεις όσο περισσότερο μπορείς, με τη βοήθεια του Θεού και των συνεργατών σου, ώστε να ενισχυθούν οι ζωντανές Εκκλησίες του Θεού και να δημιουργηθούν ζωντανές χριστιανικές κοινότητες. Τώρα τη σκυτάλη, αυτής της διαποίμανσης, την παραδίδουμε σε εσένα, σίγουροι πως με την πνευματικότητά σου, με την αγάπη σου για το Θεό και το ποίμνιό σου, θα προχωρήσεις ένα βήμα εμπρός, σε αυτήν την προσπάθεια του νέου ευαγγελισμού. Και πάλι σου το εύχομαι με όλη μου την καρδιά».
Ο Άγιος Παύλος, προστάτης του Βικαριάτου, να σε εμπνέει, να οδη­γεί τα βήματά σου και να σε προστατεύει.
Επίτρεψέ μου να στείλω και έναν χαιρετισμό στον ευλογημένο Κα­θολικό Λαό της Θεσσαλονίκης με τα ίδια λόγια τα οποία απεύθυνε ο Απόστολος Παύλος στους χριστιανούς αυτής της πόλης, στην Β’ Επιστολή του προς αυτούς: «Να είσθε πάντοτε χαρούμενοι, να προ­σεύχεσθε αδιάκοπα. Να αποδίδετε ευχαριστία για το καθετί, διότι αυτό θέλει ο Θεός από σας και που εκφράστηκε μέσω του Ιησού Χριστού. Μη σβήνετε το Πνεύμα, μη περιφρονείτε τις προφητείες, αλλά όλα να τα εξετάζετε και να κατέχετε το καλό. Να απέχετε από κάθε είδους κακό» (Α’ Θεσ. 5, 16 -22).

† Ιωάννης Σπιτέρης
Αρχιεπίσκοπος