4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
29.03.2020

Ανακοινώσεις
Από την επιστολή του Αρχιεπίσκοπου μας, π. Ιωάννη Σπιτέρη:

Αγαπητές και αγαπητοί μου,
Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να χωρέσει και πολλές φορές να διαχειριστεί. Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία μεταδίδεται η νόσος, μας έκανε από την πρώτη στιγμή να λάβουμε μέτρα για την προστασία μας και την προστασία των πιστών μας και των οικογενειών τους. Μέτρα πολύ δυσάρεστα, κυρίως αυτήν την εποχή, που διανύουμε την αγία περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που όλη μας η φροντίδα θα έπρεπε να είναι προσανατολισμένη στην ορθή και κατάλληλη προετοιμασία για το Πασχαλινό Μυστήριο.
Τόσο οι υπόλοιποι καθολικοί Επίσκοποι της πατρίδας μας, όσο και εγώ προσωπικά, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε σειρά μέτρων για την ασφάλεια όλων εκείνων που μετέχουν της λειτουργικής μας ζωής. Το αίσθημα αυτής της ευθύνης και της πρόληψης, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, το απέδειξε εμπράκτως όλη την προηγούμενη περίοδο, τώρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι και βάσει νόμου, να προσαρμοστούμε και στις συγκεκριμένες διατάξεις της Πολιτείας που απεύθυνε προς κάθε θρησκευτική κοινότητα και οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως, αν τις αγνοήσουμε, κινδυνεύουμε να υποστούμε σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

* * *

Έχοντας υπόψη όλες τις διατάξεις που προβλέπει ο νέος νόμος του Κράτους και η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, αλλά και Παιδείας και Θρησκευμάτων, «περί της Επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.03.2020 έως 30.03.2020»,
σας ενημερώνουμε ότι:
Ÿ
Οι εκκλησία μας θα παραμένει ανοικτή κάθε μέρα από τις 9:00 ως 13:00 μόνο για ατομική προσευχή.
Ÿ
Αναστέλλονται όλες οι ιεροπραξίες, Θείες Λειτουργίες, ο Δρόμος του Σταυρού κλπ. με τη συμμετοχή πιστών.
Ÿ
Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα μνημόσυνα και δεν προγραμματίζονται άλλα.
Ÿ
Σε περίπτωση κηδείας, η εξόδιος ακολουθία θα τελείται αποκλειστικά στο κοιμητήριο και με την παρουσία μόνο λίγων στενών συγγενών.

Σ’ αυτή την δύσκολή περίοδο ας απευθύνουμε την προσευχή μας προς τον Άγ. Ιωσήφ:

Προς Εσένα, Άγιε Ιωσήφ,
τον οποίο ο Ουράνιος Πατέρας,
έθεσε ως προστάτη της Αγίας Οικογένειας της Ναζαρέτ,
ενωμένοι ενώπιον αυτής της μεγάλης δοκιμασίας,
προστρέχουμε με εμπιστοσύνη κι εμείς τα παιδιά σου,
επικαλούμενοι την πατρική σου προστασία,
μαζί με αυτή της Παναγίας Μητέρας μας
και Υπερευλογημένης Θεοτόκου Μαρίας. Αμήν.

* * *


ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΑΣ
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Κυριακή»

Αγαπητοί μου ιερείς, μοναχοί, μοναχές και ευλογημένε λαέ του Θεού.
Λυπάμαι πάρα πολύ που δεν μπόρεσα να έλθω να σας επισκεφθώ για τις Συνάξεις της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τόσο στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία όσο και στη Θράκη. Γι’ αυτό, επιθυμώντας να επικοινωνήσω μαζί σας, επιτρέψτε μου να σας απευθύνω αυτό το γράμμα και να σας εκφράσω μερικές σκέψεις και προτάσεις μου.
Κάθε Κυριακή, τελώντας την Ευχαριστία, γιορτάζουμε το Πάσχα του Κυρίου, κάθε Κυριακή είναι ακριβώς η «Ημέρα του Αναστημένου Κυρίου». Να γιατί οι Απόστολοι, όπως και οι πρώτοι χριστιανοί, συγκεντρώνονταν για να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία.
Ήταν τόσο σπουδαία η Κυριακάτικη Ευχαριστιακή Συνάθροιση (Θεία Λειτουργία) για τους πρώτους χριστιανούς, ώστε το 304 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, πενήντα χριστιανοί της πόλης Abitene (στη σημερινή Τυνησία), στους οποίους ο κυβερνήτης της τοπικής ρωμαϊκής κτήσης είχε απαγορεύσει να λειτουργούνται την Κυριακή, προτίμησαν να πεθάνουν μάρτυρες λέγοντάς του: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Κυριακή, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Κυριακάτικη Λειτουργία, στην οποία γίνεται ανάμνηση της Ανάστασης του Κυρίου μας!» Αυτοί θεωρούνται από την Εκκλησία μας οι μάρτυρες της κυριακάτικης Λειτουργίας και εορτάζονται στις 12 Φεβρουαρίου (Άγιος Εμέριτος και σύντροφοι μάρτυρες).
Σήμερα δεν ζητείται από εμάς να δώσουμε τη ζωή μας για να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία, κυρίως τώρα που η Πολιτεία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απαγόρευσε τις Λειτουργίες με συμμετοχή των πιστών. Ωστόσο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οφείλουμε, ως χριστιανοί, να μην ξεχάσουμε ότι η Κυριακή παραμένει η Ημέρα του Κυρίου και για αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη, έστω και αν παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας.
Δυστυχώς, εμείς οι καθολικοί, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση, αλλά μπορούμε να επινοήσουμε ορισμένες πράξεις που θα μας βοηθήσουν να τελέσουμε «οικογενειακά» την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η οικογένεια θεωρείται η «κατ’ οίκον εκκλησία». Σας προτείνω λοιπόν μερικές από αυτές τις πράξεις αφήνοντας σ’ εσάς να σκεφτείτε και άλλες ακόμα, σύμφωνα με τις παραδόσεις τις χώρας προέλευσής σας.
Την Κυριακή ανάβουμε το καντήλι μπροστά στις εικόνες του σπιτιού μας και τις λιβανίζουμε όπως έκαναν παλαιά, οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας. Μπορούμε επίσης να διαβάσουμε τα αναγνώσματα της Κυριακής. Θα τα βρείτε αν κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή: Evangelizο. Εκεί θα βρείτε τα αναγνώσματα της ημέρας και πολλές προσευχές, αρκετές είναι από τη λειτουργία, όπως το: «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ», «Πιστεύω», «Πάτερ ημών», και πολλές ακόμα προσευχές. Επίσης μπορείτε να βρείτε το Ευαγγέλιο της ημέρας με μία μικρή εξήγηση στα site των εκκλησιαστικών μας επαρχιών, όπως αυτό της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου (kantam.gr) ή στο αντίστοιχο της Επισκοπής Σύρου (episkopisyrou.gr), αλλά και στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook) των ιερέων μας όπως επίσης και μερικών ακόμη πιστών μας. Αρκετοί μεταδίδουν τη Θεία Λειτουργία μέσω διαδικτύου. Μπορείτε ο ένας να ενημερώσει τον άλλον πού και πώς θα μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει τη Λειτουργία μέσω διαδικτύου.
Επίσης, από τη στιγμή που δεν μπορείτε να κοινωνήσετε μυστηριακά, μπορείτε να κάνετε τη λεγόμενη «πνευματική κοινωνία» που συνίσταται «σε μια δυνατή επιθυμία να λάβουμε τον Ιησού στην Αγία Ευχαριστία, και να τον δεχθούμε με αγάπη σαν να είχαμε πραγματικά κοινωνήσει» (Άγιος Θωμάς Ακινάτης). Μη ξεχάσετε τα παιδιά σας. Τώρα που δεν έχουμε την κατήχηση, προσευχηθείτε μαζί με τα παιδιά σας.
Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία και να τελέσουμε ξανά όλοι μαζί, στις εκκλησίες μας, την Αγία Ευχαριστία, που μας ενώνει με τον Ιησού και μεταξύ μας. Η Παναγία της υγείας να σας κρατάει όλους καλά, υγιείς στην ψυχή και στο σώμα.
Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το παρόν γράμμα με τα μέσα που έχετε: email, WhatsApp, Viber, facebook, κτλ.
Εύχομαι σε όλους «Καλές Κυριακές»

† Ιωάννης Σπιτέρης
Αρχιεπίσκοπος