Οκταήμερο Γνωριμίας, Στοχασμού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ
Μεσογγή Κέρκυρας - 10 έως και 17 Ιουλίου 2012
Τείνει πλέον να γίνει θεσμός το Οκταήμερο Γνωριμίας, Στοχασμού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ, με εφήβους από την Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας και από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης. Έτσι, γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό, είκοσι έφηβοι (5 από την Κέρκυρα και 15 από τη Θεσσαλονίκη), συναντήθηκαν, στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας στη Μεσογγή, από την Τρίτη 10 έως και την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012. Τα παιδιά συναντήθηκαν σε κλίμα αγάπης, φιλίας και ενθουσιασμού και έζησαν ένα άρτια οργανωμένο οκταήμερο που είχε ως κύριο θέμα: «FACEGOD – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ».
Το θέμα αυτό το εμπνεύστηκαν οι διοργανωτές της κατασκήνωσης με γνώμονα το «ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» που έχει ανακηρυχτεί από τον Άγιο Πατέρα για το ερχόμενο ποιμαντικό έτος 2012/2013 και αναμένεται να απασχολήσει το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας.
Η κατασκήνωση ξεκίνησε με ενεργό παιχνίδι γνωριμίας, που βοήθησαν στη ταχεία ενσωμάτωση και δέσιμο όλων των εφήβων, ενώ οι ίδιοι οι έφηβοι συζήτησαν και υιοθέτησαν προτάσεις και κανόνες για τη λειτουργία της κατασκήνωσης. Η μέρα ξεκινούσε πάντοτε με την πρωινή προσευχή, που επιμελήθηκε, όπως συνήθως, ο π. Τζούλιο ετοιμάζοντας ένα ειδικό φυλλάδιο με ύμνους και ειδικά επιλεγμένους βιβλικούς ψαλμούς, για να ακολουθεί μετά από το πρωινό η καθαριότητα και τακτοποίηση των θαλάμων πριν από την καθημερινή πρωινή εξόρμηση σε διάφορες κοντινές παραλίες για παιχνίδια στη θάλασσα. Το μεσημεριανό ακολουθούσε η επίπονη δοκιμασία της κοινής ησυχίας για να ακολουθήσουν οι απογευματινές ομαδικές δραστηριότητες. Τα βιβλικά κείμενα, οι ύμνοι, οι ομαδικές εργασίες και τα παιχνίδια ήταν όλα σχετικά με το θέμα της κατασκήνωσης και οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την ΠΙΣΤΗ, να αναζητήσουν το νόημά της και να τη ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ χωρίς να κρύψουν τις ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, τις ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ και τις ΑΠΟΡΙΕΣ τους. Οι τρείς συνολικά ειδικά προετοιμασμένες εμψυχώσεις βοήθησαν τους εφήβους να προσεγγίσουν το θέμα με σχετική ευκολία και με απρόσμενο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Οι θεολογικές αρετές της ΠΙΣΤΗΣ, της ΑΓΑΠΗΣ και της ΕΛΠΙΔΑΣ ήταν από τα κλειδιά των εμψυχώσεων και επιχειρήθηκε να τις βιώνουν οι ίδιοι οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης.
Κατά το απόγευμα της δεύτερης ημέρας οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν και απαντήσουν σε ζητήματα που αφορούν στην έννοια της ΠΙΣΤΗΣ, σε τι πιστεύουν και πως θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να δυναμώνουν την πίστη τους.
Το απόγευμα της τέταρτης μέρας ο Σεβ. Ιωάννης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει με τη σειρά του το θέμα στους εφήβους, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να συζητήσουν σε ομάδες και να απαντήσουν στο ειδικό ερωτηματολόγιο που είχε ετοιμάσει ειδικά για την εμψύχωση.
Κατά την Τρίτη Εμψύχωση που έγινε την έκτη ημέρα επιχειρήθηκε η αναφορά και η αναζήτηση των θεολογικών αρετών μέσα από επιλεγμένα κείμενα της Καινής Διαθήκης και ακολούθησε συζήτηση σε ομάδες για τη σχέση της ΠΙΣΤΗΣ με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Εκτός από την ολοήμερη εκδρομή στη καταπληκτική παραλία της Γλυφάδας, και τις καθημερινές εξορμήσεις σε διαφορετικές παραλίες, τα παιδιά συμμετείχαν και σε καλλιτεχνικό εργαστήρι στο οποίο ζωγράφισαν αναμνηστικά με σχετικά θέματα. Σε όλες τις ημέρες της κατασκήνωσης διεξήχθηκαν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, αντισφαίριση, volley και άλλα) ενώ δεν έλειπαν και τα ομαδικά βραδινά παιχνίδια μεταξύ των τεσσάρων ομάδων των εφήβων. Το βράδυ το Σαββάτο και στο Παιχνίδι – Διαγωνισμός: «ΜΕΣΟΓΓΗ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ!», οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο θέατρο, χορό, παιχνίδι, ποίηση κ.α. και αναδείχθηκαν και οι νικητές, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ξέφρενο πάρτυ.
Το βράδυ της Κυριακής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά με το Σεβασμιότατο Ιωάννη σε μια τελετή Μετάνοιας, Ανανέωσης των υποσχέσεων της Πίστης και Ευχαριστίας που ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Στο τέλος της συνάντησης ο Σεβ. Ιωάννης μοίρασε στους εφήβους αναμνηστικά δώρα που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, το CD με την Καινή Διαθήκη, το ημερολόγιο με τα καθημερινά κείμενα της Αγίας Γραφής και το ειδικό τεύχος, που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο «Οι Νέοι και ο Ευαγγελισμός της Πίστης», και το οποίο θα αποτελεί χρησιμότατο εργαλείο για τους νέους και εφήβους –και όχι μόνο- κατά την πορεία του «Έτους της ΠΙΣΤΗΣ», που θα διανύσουμε.
Την Δευτέρα, προτελευταία ημέρα της Κατασκήνωσης, οι έφηβοι επισκεφτήκαν τις εγκαταστάσεις του νέου Νηπιαγωγείου που διευθύνουν οι Αδελφές της Θεϊκής Αγάπης και ξεναγήθηκαν στο νέο Κατηχητικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας. Στη συνέχεια, αφού ξεναγήθηκαν στο ανακαινισμένο Καθεδρικό Ναό της Κέρκυρας από το σεβασμιότατο και τον γραμματέα της Αρχιεπισκοπής. Ο Σεβ. Ιωάννης, μετά από τη λήξη ξενάγηση,ς ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της κατασκήνωσης και δεν έκρυψε τη χαρά του που βλέπει μαζί τα παιδιά από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη για άλλη μια φορά. Οι έφηβοι είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία ελεύθερης περιήγησης στο ιστορικό και γραφικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.
Η μέρα έκλεισε με μια γιορτή που οργάνωσαν τα ίδια τα παιδιά με τραγούδια και θεατρικό, σχετικό με το θέμα, και παρουσίαση των κύριων δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης με προβολή εικόνων και σχολίων. Εντύπωση έκανε το κέφι που επέδειξαν οι έφηβοι και η ταχύτητα με την οποία κατάφεραν να ετοιμάζουν τα θεατρικά και τις εκδηλώσεις τους. Την γιορτή ακολούθησε δείπνο Barbeque για τα παιδιά και τους επισκέπτες και η βραδιά έκλεισε με χορό στο οποίο ξεφάντωσαν τα παιδιά για δεύτερη φορά με τους ρυθμούς ελληνικής και ξένης μουσικής.
Το πρωί της Τρίτης αφού καθαρίσανε οι έφηβοι τους θαλάμους και μάζεψαν τις αποσκευές τους, είχαν την ευκαιρία για μια συζήτηση αξιολόγησης της κατασκήνωσης, αναφερόμενοι στο τι τους άρεσε περισσότερο ή λιγότερο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί. Όλοι συμφώνησαν ότι πέρασαν υπέροχα και εξέφρασαν το πάγιο πλέον αίτημά τους όπως η κατασκήνωση κρατήσει παραπάνω μέρες. Όλα τα παιδιά, τέλος ευχαρίστησαν την ακούραστη μαγείρισσα κα Μαρία και την κόρη και άξια βοηθός της Αλεξάνδρα, για τα υπέροχα φαγητά που τους είχε φτιάξει. Τα παιδιά έδωσαν την υπόσχεση να μείνουν πάντα δεμένοι και ήδη έχουν κατασκευάσει, στη συνέχεια της περσινής, μια ομάδα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, που τους βοηθά να μένουν πάντοτε σε επαφή. Με μια ξενάγηση στον τόπο συζήτησης των εφήβων, αν το επιτρέψουν οι ίδιοι, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο καλό στους ίδιους τους εφήβους κάνουν αυτές οι κατασκηνώσεις. Είναι πράγματι συγκινητικό η κυριότερη φράση στο στόμα όλων των εφήβων να είναι: «παιδιά μου λείπετε πολύ…!!». Αλιεύσαμε χαρακτηριστικά από τη σελίδα τα ακόλουθα ενδεικτικά σχόλια:
· Τώρα μόνος πάλι χωρίς τους φίλους μου και μακριά από όλους σας μόνος στο σπίτι μου!!
· Ελάτε πάλι πίσω να μείνουμε όλοι μαζί να μη στενοχωριέται πλέον κανείς!!
· Μου λείπετε ρε παιδιά… Δεν γινόταν να είχαμε περισσότερες μέρες!!
· Θέλω τόσο πολύ να γυρίσω στην κατασκήνωση και να κάτσω κανά χρόνο μαζί σας κουκλάκια μου! : Pε Μου λείπετε ΠΑΡΑ πολύ!!
· Γυρνώντας στην καθημερινότητα παρατήρησα ένα κενό: Εσείς να λείπετε αλλά να περισσεύει η αγάπη σας. Αυτό το κενό παιδιά δεν συμπληρώνεται!!.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους που βοήθησαν και διαδήλωσαν την πίστη του με έργα βοηθώντας, εθελοντικά, με αγάπη και αυτοθυσία, για να στεφτεί η κατασκήνωση με πλήρη επιτυχία, παρά τις αρχικές διαφαινόμενες δυσκολίες: Στον π. Τζούλιο, που για πολλά χρόνια είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη των κατασκηνώσεων εφήβων, στην μαγείρισσα κα Μαρία και την κόρη της Αλεξάνδρα, που υπερέβαλαν εαυτούς για να εξυπηρετήσει ποικιλοτρόπως την κατασκήνωση, στην κα Έλενα που ανέλαβε τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, στην κα Αντουανέτ, υπεύθυνη της ομάδας των εφήβων Θεσσαλονίκης μαζί με το σύζυγό της ορθοπεδικό κο Φέλιξ, στον διάκο Robert και στον κατηχητή κο Blaise.