29η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
21.10.2018
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αξίωσέ μας να εκτελούμε πάντοτε το θέλημά σου και με ειλικρινή καρδιά να υπηρετούμε τη μεγαλειότητά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (53,10-11)
Ο Κύριος θέλησε να τον ταλαιπωρήσει με την ασθένεια. Αφού, όμως, δώσει την ψυχή του ως εξιλέωση, θα δει σπέρμα μακρόβιο, και το θέλημα του Κυρίου θα ευοδωθεί στο χέρι του. Εξαιτίας του μόχθου της ψυχής του θα δει το φως, και θα χορτάσει μέσω της επίγνωσής του. Ο δίκαιος δούλος μου θα δικαιώσει πολλούς, επειδή αυτός θα σηκώσει τις ανομίες τους.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ 33
Αντ.  Ας έλθει επάνω μας το έλεός σου, Κύριε, καθώς ελπίσαμε σ' εσένα.
Επειδή είναι ορθός ο λόγος του Κυρίου *
κι έμπιστα όλα τα έργα του.
Αγαπά τη δικαιοσύνη και το δίκαιο, *
από την αγάπη του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Αντ.
Ιδού, τα μάτια του Κυρίου †
είναι στραμμένα επάνω σ' όσους τον φοβούνται, *
επάνω σ' αυτούς που ελπίζουν στο έλεός του,
για να σώσει τις ψυχές τους απ' το θάνατο *
και να τους θρέψει στον καιρό της πείνας. Αντ.
Η ψυχή μας περιμένει τον Κύριο, *
διότι είναι η βοήθεια και ο υπερασπιστής μας.
Ας έλθει επάνω μας το έλεός σου, Κύριε, *
καθώς ελπίσαμε σ' εσένα. Αντ.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους  (4,14-16)
Αδελφοί, έχοντας ως μέγα αρχιερέα εκείνον που έχει διέλθει τους ουρανούς, τον Ιησού, τον Υιό του Θεού, ας κρατήσουμε σταθερή την ομολογία της πίστεώς μας. Διότι δεν έχουμε ως αρχιερέα κάποιον που δεν μπορεί να δείξει συμπόνια για τις αδυναμίες μας, αλλά έχουμε κάποιον ο οποίος πειράχτηκε όμοια με μας αλλά χωρίς αμαρτία. Γι'αυτό προσερχόμαστε στο θρόνο της χάρης με παρρησία, ώστε να λάβουμε έλεος και χάρη για βοήθεια, την ώρα που την έχουμε ανάγκη.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Ο Υιός του ανθρώπου ήλθε για να υπηρετήσει
και να δώσει τη ζωή του ως λύτρα για πολλούς.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (10,35-45)
Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν τον Ιησού ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι δυο γιοι του Ζεβεδαίου, και του έλεγαν: «Διδάσκαλε, θέλουμε να μας κάμεις τη χάρη που θα σου ζητήσουμε». Κι εκείνος τους είπε: «Τι θέλετε να κάμω για σας;». Αυτοί του απάντησαν: «Θέλουμε, όταν θα είσαι στη δόξα σου, να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά και ο άλλος στα αριστερά». Κι ο Ιησούς τους είπε: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Μπορείτε να πιείτε το ποτήρι που εγώ πίνω ή να βαπτιστείτε το βάπτισμα που εγώ βαπτίζομαι;» Εκείνοι του είπαν: «Μπορούμε». Αλλά ο Ιησούς τους είπε: «Το ποτήρι που εγώ πίνω, θα το πιείτε, και το βάπτισμα που εγώ βαπτίζομαι θα βαπτιστείτε, αλλά το να καθίσετε στα δεξιά μου ή στα αριστερά δεν ανήκει σε μένα να το δώσω, αλλά θα δοθεί σ' εκείνους για τους οποίους έχει ετοιμαστεί». Όταν το άκουσαν οι δέκα, άρχισαν να αγανακτούν εναντίον του Ιακώβου και του Ιωάννη. Τους κάλεσε τότε ο Ιησούς και τους είπε: «Γνωρίζετε, ότι αυτοί που θεωρούνται αρχηγοί των εθνών ασκούν επάνω τους απόλυτη κυριαρχία και οι μεγάλοι τα καταδυναστεύουν. Όμως δε θα είναι έτσι μεταξύ σας, αλλά εκείνος που θα θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας, θα είναι ο υπηρέτης σας, και όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, θα είναι δούλος όλων. Διότι και ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του ως λύτρα για πολλούς».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας ικετεύσουμε θερμά και με παρρησία το Θεό Πατέρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να φθάσουν στην επίγνωση της αλήθειας και της αγάπης με την οποία ο ίδιος αγάπησε τον κόσμο, ώστε να στείλει τον Υιό του τον Μονογενή. Ας στηρίξουμε τις ικεσίες μας, ψάλλοντας:
- Εισάκουσέ μας, Κύριε!
- Για την Αγία Εκκλησία, που γεννήθηκε από την πληγωμένη πλευρά του εσταυρωμένου Χριστού, ώστε να είναι ζωντανό σημείο της ευσπλαχνίας του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τον Άγιο Πατέρα τον πάπα (...) και όλους τους ποιμένες του λαού του Θεού, ώστε να είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για τη σωτηρία των αδελφών τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους σηκώνουν με κόπο και μεγάλες προσπάθειες το σταυρό της κάθε μέρας, ώστε ο Κύριος να τους ενισχύσει στη σωτήρια πορεία τους που οδηγεί στη ζωή και στην ανάσταση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους, για να τελέσουμε την ανάμνηση της σωτήριας θυσίας του Σταυρού, ώστε με θάρρος να πλησιάζουμε στο θρόνο της χάρης για να δεχόμαστε την ευσπλαχνία του Πατέρα μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Βοήθησε, Κύριε, το λαό σου, για να σηκώνει με αγάπη, με αγαλλίαση και αυτοθυσία το σταυρό με τον οποίο μας κάλεσες να σε ακολουθούμε. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε, να σου προσφέρουμε τα δώρα αυτά με πνεύμα πραγματικά ελεύθερο, ώστε με τη βοήθεια της χάρης σου να εξαγνιζόμαστε από τα ίδια αυτά Μυστήρια που τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάμε, σε παρακαλούμε, Κύριε, να προοδεύουμε, χάρη στα ιερά αυτά Μυστήρια, ώστε να βρίσκουμε σ’ αυτά βοήθεια για την παρούσα ζωή και καθοδήγηση για την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.