1η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
25.02.2018
ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ  
Βιβλίο της Γένεσις 9,8-15
Ακόμα ο Θεός είπε στο Νώε και στους γιους του: «Θα συνάψω τώρα τη διαθήκη μου μαζί σας και με τους απογόνους σας, με κάθε ζωντανή ύπαρξη, με όλα τα πτηνά, τα κτήνη και τα θηρία της γης που βγήκαν μαζί σας από την κιβωτό.
Η διαθήκη μου είναι να μην καταστραφεί πια καμιά ύπαρξη με κατακλυσμό. Δε θα ξαναγίνει κατακλυσμός που να καταστρέψει τη γη.
Αυτό είναι το σημείο της διαθήκης μου μαζί σας και με κάθε ζωντανή ύπαρξη για όλες τις γενιές στο μέλλον: Βάζω το τόξο μου στα σύννεφα, ως σημείο της διαθήκης μου με τη γη. Όταν θα συνάζω σύννεφα πάνω από τη γη και θα παρουσιάζεται το τόξο μέσα στα σύννεφα, τότε θα θυμάμαι τη διαθήκη μου μ' εσάς και με τα ζώα, και ο κατακλυσμός δε θα καταστρέφει τις ζωντανές υπάρξεις.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (25)
Ψαλμός 25(24),4bc-5ab.6-7bc.8-9.
Τους δρόμους σου, Κύριε, γνώρισέ μου, *
και δίδαξέ μου τα μονοπάτια σου.
Οδήγησέ με στην αλήθειά σου και δίδαξέ με, †
διότι εσύ είσαι ο Θεός της σωτηρίας μου, *
Θυμήσου τους οικτιρμούς σου, Κύριε, *
και τα ελέη σου, διότι διαρκούν αιώνια.
και τα σφάλματά μου.
Μ’ ευσπλαχνία θυμήσου με, *
Γλυκύς και δίκαιος ο Κύριος, *
γι’ αυτό στους αμαρτωλούς τον δρόμο θα διδάξει.
Στη σωστή πορεία τους πράους θα κατευθύνει, *
στους μειλίχιους τις οδούς του θα διδάξει.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Πρώτη Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου 3,18-22
Γιατί κι ο Χριστός υπέμεινε το πάθος μια για πάντα για τις αμαρτίες μας, ένας δίκαιος για χάρη των αμαρτωλών, για να μας φέρει κοντά στο Θεό. Θανατώθηκε σωματικά, το Πνεύμα όμως τον ζωοποίησε. Έτσι πήγε και κήρυξε στις φυλακισμένες στον άδη ψυχές. Αυτές κάποτε δεν υπάκουσαν στο Θεό, όταν αυτός υπομονετικά περίμενε να μετανοήσουν. Έτσι έγινε λόγου χάρη τον καιρό του Νώε, τότε που ετοιμαζόταν η κιβωτός. Λίγοι μονάχα, οχτώ όλοι κι όλοι, διασώθηκαν με την κιβωτό από το νερό, που ήταν κι ο τύπος του σημερινού βαπτίσματος· αυτό δεν είναι η αποβολή της ακαθαρσίας του σώματος αλλά η δέσμευση που αναλαμβάνετε ευσυνείδητα απέναντι στο Θεό. Με το βάπτισμα κερδίζετε τώρα κι εσείς τη σωτηρία σας, χάρη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού, ο οποίος πήγε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Θεού, αφού υπέταξε τους αγγέλους, τις εξουσίες και τις δυνάμεις.
Λόγος του Κυρίου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Κατά Μάρκο Αγιο Ευαγγέλιο1,12-15.
Αμέσως, το Πνεύμα οδηγεί τον Ιησού έξω στην έρημο. Εκεί στην έρημο έμεινε σαράντα μέρες κι αντιμετώπισε τους πειρασμούς του σατανά. Ζούσε μαζί με τα θηρία, και άγγελοι τον υπηρετούσαν.Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη, ο Ιησούς ήρθε στη Γαλιλαία και κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τη βασιλεία του Θεού. «Συμπληρώθηκε», έλεγε, «ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα».
Λόγος του Κυρίου

© Βιβλική Εταιρία © Καθολική Ιεραρχία Ελλάδος

Αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού (330-390), επισκόπου και Διδασκάλου της Εκκλησίας
Κήρυγμα 40, 10 (Μτφρ. π. Δημητρίου Δαλέζιου - © Evangelizo.org)

Ο πειρασμός μετά τη βάπτιση
Ναι, μετά το βάπτισμα, σου επιτέθηκε ο διώκτης, ο πειρασμός του φωτός, θα έχεις υλικό για νίκη. Θα σου επιτεθεί οπωσδήποτε, διότι τα έχει με το Λόγο, Θεέ μου, ξεγελασμένος από την ανθρώπινη εμφάνιση, που του έκρυβε το φως το ανέσπερο. Μη φοβάσαι τον αγώνα. Αντιπαράθεσέ του το νερό του βαπτίσματος, αντιπαράθεσέ του το Πνεύμα το Άγιο στο οποίο σβήνουν όλα τα φλογερά βέλη που εκτοξεύει ο Πονηρός. (…)
Αν σου προτείνει την ανάγκη που σε βαραίνει – έκανε το ίδιο και με τον Ιησού – αν σου θυμίζει ότι πεινάς, μην δίνεις την εντύπωση ‘ότι αγνοείς τις προτάσεις του. Μάθε του αυτά που αγνοεί, αντιπαράθεσέ του το Λόγο της ζωής, αυτό τον αληθινό Άρτο σταλμένο από τον ουρανό και ο οποίος δίνει ζωή στον κόσμο.
Αν σου παραθέτει μια παγίδα ματαιοδοξίας – έκανε το ίδιο με το Χριστό, όταν τον ανέβασε στο πτερύγιο του Ναού και του είπε: «πέσε κάτω» για να τον κάνει να φανερώσει τη θεότητά του – φυλάξου να μην πέσεις για να θέλεις να εξυψωθείς. (…)
Αν σε πειράζει με ματαιοδοξία δείχνοντάς σου σε μια ματιά , όλα τα βασίλεια της γης ως να του ανήκουν και απαιτήσει να τον προσκυνήσεις, περιφρόνησέ τον: δεν είναι παρά ένα άμοιρος αδελφός. Πες του, έχοντας εμπιστοσύνη στη θεϊκή σφραγίδα: «Κι εγώ είμαι εικόνα του Θεού, δεν εκδιώχτηκα όπως εσύ, από το ύψος της δόξας μου εξαιτίας της υπερηφάνειάς μου! Είμαι ντυμένος με το Χριστό, έγινα ένας άλλος Χριστός με το βάπτισμά μου, εσύ πρέπει να με προσκυνήσεις». Θα φύγει, είμαι βέβαιος, νικημένος και εξουδετερωμένος με αυτά τα λόγια. Ερχόμενα από ένα άνθρωπο φωτισμένο από το Χριστό, θα του φανούν σαν να έρχονται από το Χριστό, το υπέρτατο φως. Αυτά είναι τα ευεργετήματα που προέρχονται από το νερό του βαπτίσματος σε όσους γνωρίζουν τη δύαμή του.