32η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

10.11.2019
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Η καλοσύνη σου, πανεύσπλαχνε Θεέ, ας απομακρύνει από μας κάθε δυσκολία, για να μπορέσουμε, πρόθυμοι στο σώμα και στην ψυχή και με πνεύμα ελεύθερο, να εκτελούμε το θέλημά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ο Βασιλιάς του κόσμου θα μας αναστήσει για την αιώνια ζωή.
Ανάγνωσμα από το δεύτερο βιβλίο των Μακκαβαίων  (7,1-2.9-14)
Τις ημέρες εκείνες, είχαν συλληφθεί επτά αδέλφια μαζί με τη μητέρα τους, και ο βασιλιάς, με το μαστίγιο και τα βασανιστήρια, ήθελε να τους αναγκάσει να φάνε χοιρινό κρέας, που είναι απαγορευμένο. Ένας από αυτούς, μιλώντας στο όνομα όλων, είπε: «Τι θέλεις να μάθεις από μας; Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε μάλλον, παρά να παραβούμε τους νόμους των πατέρων μας». Ο δεύτερος, ενώ ξεψυχούσε, είπε: «Εσύ, ανίερε, μας αφαιρείς την παρούσα ζωή, αλλά ο Βασιλιάς του κόσμου θα αναστήσει για την αιώνια ζωή εμάς που πεθαίνουμε για χάρη των νόμων του». Μετά απ' αυτόν βασάνιζαν τον τρίτο. Γρήγορα έβγαλε τη γλώσσα, όπως του το ζητούσαν, και πρότεινε τα χέρια, λέγοντας με θάρρος: «Από το Θεό τα απόκτησα και για χάρη των νόμων του τα περιφρονώ. αλλά ελπίζω πως θα τα αποκτήσω πάλι από εκείνον». Ο βασιλιάς και η ακολουθία του απορούσαν για το θάρρος του νέου αυτού, που θεωρούσε τους πόνους σαν κάτι το τιποτένιο. Όταν πέθανε και αυτός, υπέβαλαν και τον τέταρτο στα βασανιστήρια. Και τη στιγμή του θανάτου του, είπε τα εξής: «Είναι προτιμότερο να πεθαίνει κανείς από τους ανθρώπους και να διατηρεί από το Θεό την ελπίδα ότι θα αναστηθεί· αλλά για σένα δε θα υπάρξει ανάσταση στη ζωή».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ 17
Αντ: Όταν ξυπνήσω, Κύριε, θα χορτάσω από τη δόξα σου.
Εισάκουσε, Κύριε, τη δικαιοσύνη μου,*
πρόσεξε τη δέησή μου,
άκουσε την προσευχή μου,*
που δεν προέρχεται από δόλια χείλη. Αντ.
Κράτησε σταθερά τα βήματά μου επάνω στους δρόμους σου,*
ώστε να μην κλονιστούν τα πόδια μου.
Εγώ σ'εσένα φώναξα, επειδή, Θεέ μου, με εισάκουσες.*
Πλησίασέ με και εισάκουσε τα λόγια μου. Αντ.
Προστάτεψέ με κάτω απ'τις φτερούγες σου. †
Εγώ όμως, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό σου,*
όταν ξυπνήσω, θα χορτάσω απ'τη δόξα σου. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ο Κύριος να σας στηρίξει σε κάθε έργο και καλό λόγο.
Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς  (2,15-3,5)
Αδελφοί, παραμείνετε σταθεροί και διατηρείτε τις παραδόσεις που διδαχτήκατε είτε με το λόγο μας είτε με επιστολή μας. Κι αυτός ο ίδιος ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, και ο Θεός Πατέρας μας, που μας αγάπησε και μας έδωσε με τη χάρη του μια αιώνια παρηγοριά και μια καλή ελπίδα, ας παρηγορήσει τις καρδιές σας και ας τις στηρίξει σε κάθε έργο και καλό λόγο. Λοιπόν, αδέλφια, προσεύχεστε για μας, ώστε ο λόγος του Θεού να τρέχει και να δοξάζεται, όπως συμβαίνει και σε σας, και για να ελευθερωθούμε από διεστραμμένους και πονηρούς ανθρώπους. Η πίστη, πράγματι, δεν είναι για όλους. Κι ο Κύριος είναι πιστός, που θα σας στηρίξει και θα σας προφυλάξει απ' τον Πονηρό. Όσον αφορά εσάς, έχουμε πεποίθηση που προέρχεται απ' τον Κύριο ότι όσα σας παραγγέλλουμε ήδη τα εφαρμόζετε και θα συνεχίσετε να τα εφαρμόζετε. Κι ο Κύριος ας κατευθύνει τις καρδιές σας προς την αγάπη του Θεού και την υπομονή του Χριστού.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρωτότοκος των νεκρών.
Σ'αυτόν η δόξα και η εξουσία στους αιώνες των αιώνων.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων!
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (20,27-38)
Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν τον Ιησού κάποιοι απ' τους Σαδδουκαίους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανάσταση, και τον ρωτούσαν λέγοντας: «Διδάσκαλε, ο Μωυσής μας έδωσε την εξής γραπτή εντολή: αν κάποιου πεθάνει ο αδελφός που είναι παντρεμένος αλλά άτεκνος, να πάρει ο αδελφός του τη γυναίκα και να κάμει απογόνους για τον αδελφό του. Ήταν επτά αδελφοί. Κι ο πρώτος παντρεύτηκε μια γυναίκα και πέθανε   άτεκνος. Κι ο δεύτερος και ο τρίτος την παντρεύτηκαν, καθώς και οι επτά, και δεν άφησαν απογόνους και πέθαναν. Στο τέλος πέθανε και η γυναίκα.
Στην ανάσταση, η γυναίκα τίνος θα είναι σύζυγος; Διότι κι οι επτά την είχαν γυναίκα». Τους είπε ο Ιησούς: «Τα τέκνα αυτού του κόσμου παντρεύονται. Αλλά εκείνοι που έγιναν άξιοι να μπουν σ' εκείνο τον κόσμο και στην ανάσταση απ' τους νεκρούς, δε θα παντρεύονται. Πράγματι, δε θα μπορούν ούτε και να πεθάνουν, διότι θα είναι ίσοι με τους αγγέλους και θα είναι τέκνα του Θεού, επειδή θα έχουν γίνει και τέκνα της αναστάσεως. Αλλά ότι ανασταίνονται οι νεκροί, κι ο Μωυσής το αναφέρει, όταν μιλά για τη βάτο, κι όπου ονομάζει τον Κύριο Θεό του Αβραάμ και Θεό του Ισαάκ και Θεό του Ιακώβ. Δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων! Πράγματι, όλοι ζουν απ' αυτόν».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ο Θεός μας είναι Θεός ζώντων και όχι νεκρών. Ας του εκφράσουμε την εσωτερική μας κραυγή για ζωή, ψάλλοντας:
– Εισάκουσέ μας, Κύριε!
– Για την Αγία Εκκλησία, για να είναι το σημείο της παρουσίας του ζωντανού Θεού μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για τους κυβερνήτες και τους άρχοντές μας, ώστε να φροντίζουν για την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και για τον αξιοπρεπή θάνατο των πολιτών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, ώστε να βρουν την αιώνια ανάπαυση στη Βασιλεία του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για όλους εμάς, που συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε τη λογική μας λατρεία προς το ζωντανό Θεό, ώστε η ελπίδα μας και η πίστη μας στην ανάσταση να φωτίζουν όλη τη συμπεριφορά της ζωής μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Θεέ Πατέρα, σε ευχαριστούμε που μας κάλεσες να συνεργασθούμε στην ανοικοδόμηση της Βασιλείας σου. Χάρισέ μας τη δύναμη ώστε με αυταπάρνηση να θέτουμε αυτό το έργο ως πρωτεύον μέσα στη ζωή μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Σε παρακαλούμε, Κύριε, κοίταξε με ευμένεια τη θυσία αυτή και αξίωσέ μας, ενώ τελούμε με ευσέβεια το Μυστήριο των Αγίων Παθών του Υιού σου, να ωφεληθούμε από τη θεία τους ενέργεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σ’ ευχαριστούμε, Κύριε, διότι μας ενίσχυσες με τα θεία δώρα, και ζητούμε από την ευσπλαχνία σου, το Πνεύμα το Άγιο να διατηρήσει ειλικρινείς τις διαθέσεις στις καρδιές εκείνων που έλαβαν δύναμη ουράνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.