34η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,
ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
22.11.2020
ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ
Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, εσύ ο οποίος θέλησες να ανακεφαλαιώσεις τα πάντα στον Χριστό, τον αγαπητό Υιό σου, τον Βασιλέα του σύμπαντος, κάμε, σε παρακαλούμε, όλη η πλάση, απελευθερωμένη από τη δουλεία της αμαρτίας, να υπηρετεί τη μεγαλειότητά σου και αιώνια να σε δοξάζει. Διά του ιδίου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Και για σας, ποίμνιό μου, εγώ κρίνω
ανάμεσα σε πρόβατο και πρόβατο.
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ (34,11-12.15-17)
Έτσι λέει ο Κύριος, ο Θεός: «Ιδού, εγώ ο ίδιος θα αναζητήσω τα πρόβατά μου και θα τα επισκεφτώ. Όπως ο ποιμένας επισκέπτεται το κοπάδι του, κατά την ημέρα που βρίσκεται ανάμεσα στα διασκορπισμένα πρόβατά του, έτσι θα επισκεφτώ τα πρόβατά μου και θα τα ελευθερώσω από όλους τους τόπους, όπου ήταν διασκορπισμένα, σε ημέρα συννεφιασμένη και σκοτεινή.
Εγώ θα βοσκήσω τα πρόβατά μου και εγώ θα τα αναπαύσω, λέει ο Κύριος, ο Θεός. Θα αναζητήσω το χαμένο και θα επαναφέρω το πλανεμένο και θα επιδέσω το συντριμμένο και θα ενισχύσω το ασθενικό και θα προστατέψω το παχύ και το δυνατό και θα τα βοσκήσω με δικαιοσύνη».
Και για σας, ποίμνιό μου, έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: «Ιδού, εγώ κρίνω ανάμεσα σε πρόβατο και πρόβατο, ανάμεσα σε κριάρια και τράγους».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
Αντίφωνο:
Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου. Τίποτα δε μου λείπει.
Ψαλμός 23 (1-2α.2β-3.5.6)
Ο Κύριος ειν’ ο ποιμένας μου.
Τίποτα δε μου λείπει.*
Σε τόπο χλοερό έστησε τη σκηνή μου. Αντ.
Σε ήρεμα νερά με οδηγεί,*
αναζωογονεί την ψυχή μου.
Με καθοδηγεί στους δρόμους της δικαιοσύνης,*
από αγάπη για το όνομά του. Αντ.
Ετοίμασες εμπρός μου τραπέζι*
κάτω απ’ τα μάτια των εχθρών μου που με θλίβουν.
Αρωμάτισες με λάδι την κεφαλή μου,*
ξεχειλίζει το ποτήρι μου. Αντ.
Η καλοσύνη σου και το έλεός σου*
θα με συνοδεύσουν όλες τις ημέρες της ζωής μου.
Και θα κατοικώ στον οίκο του Κυρίου *
ημέρες ατελείωτες. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Θα παραδώσει τη Βασιλεία στο Θεό και Πατέρα,
ώστε ο Θεός να είναι τα πάντα σε όλα.
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (15,20-26α.28)
Αδελφοί, ο Χριστός αναστήθηκε, απαρχή των νεκρών. Επειδή, όπως μέσω ανθρώπου ήλθε ο θάνατος, έτσι μέσω ανθρώπου ήλθε και η ανάσταση. Όπως, λοιπόν, όλοι πεθαίνουν εξαιτίας του Αδάμ, έτσι και όλοι θα ζωοποιηθούν εξαιτίας του Χριστού. Και ο καθένας σύμφωνα με την τάξη του: απαρχή είναι ο Χριστός, έπειτα όσοι θα είναι του Χριστού, κατά την παρουσία του, έπειτα θα έλθει το τέλος, όταν θα παραδώσει τη Βασιλεία στο Θεό και Πατέρα, όταν θα καταργήσει κάθε αρχή και κάθε εξουσία και δύναμη.
Πράγματι, πρέπει αυτός να βασιλεύσει, ωσότου θέσει όλους τους εχθρούς κάτω από τα πόδια του. Τελευταίος εχθρός που θα καταστραφεί είναι ο θάνατος. Όταν, λοιπόν, θα του υποταχτούν τα πάντα, τότε και αυτός ο Υιός θα υποταχτεί σε εκείνον που τα έθεσε όλα κάτω από την εξουσία του, ώστε ο Θεός να είναι τα πάντα σε όλα.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μκ.11,10)
Αλληλούια.
Ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου.
Ευλογημένη η ερχόμενη Βασιλεία του πατέρα μας Δαβίδ.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Θα καθίσει στο θρόνο της δόξας του
και θα τα χωρίσει μεταξύ τους.
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (25,31-46)
Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς προς τους Αποστόλους του: «Όταν θα έλθει ο Υιός του ανθρώπου μέσα στη δόξα του και όλοι οι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθίσει στο θρόνο της δόξας του. Και ενώπιόν του θα συγκεντρωθούν όλα τα έθνη, και θα τα χωρίσει μεταξύ τους, όπως ο βοσκός χωρίζει τα πρόβατα από τα ερίφια. Και τα μεν πρόβατα θα τα τοποθετήσει στα δεξιά του, ενώ τα ερίφια στα αριστερά.
Τότε ο βασιλιάς θα πει σ’ αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά του: "Ελάτε, εσείς οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη Βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για σας απ’ τη δημιουργία του κόσμου, διότι πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με δεχτήκατε στο σπίτι, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, αρρώστησα και με επισκεφθήκατε, ήμουν φυλακισμένος και ήλθατε να με δείτε".
Τότε οι δίκαιοι θα του απαντήσουν και θα του πουν: "Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σου δώσαμε να φας, ή να διψάς και σου δώσαμε να πιεις; Και πότε σε είδαμε ξένο και σε πήραμε στο σπίτι ή γυμνό και σε ντύσαμε; Και πότε σε είδαμε άρρωστο ή φυλακισμένο και ήλθαμε να σε δούμε;"
Κι ο βασιλιάς, απαντώντας, θα τους πει: "Αλήθεια σας λέω, εφόσον αυτό το κάματε σε έναν από αυτούς, τους πιο μικρούς αδελφούς μου, σε μένα το κάματε".
Τότε θα πει και σ’ αυτούς που βρίσκονται στα αριστερά του: "Φύγετε μακριά μου, καταραμένοι, στην αιώνια φωτιά που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους αγγέλους του. Διότι πείνασα και δε μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και δε με δεχτήκατε στο σπίτι, ήμουν γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και στη φυλακή και δε με επισκεφθήκατε".
Τότε κι αυτοί θα του απαντήσουν και θα του πουν: "Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένο ή γυμνό ή άρρωστο ή στη φυλακή και δε σε υπηρετήσαμε;"
Τότε, απαντώντας, θα τους πει: "Αλήθεια σας λέω, αφού δεν το κάματε σε έναν απ’ αυτούς τους μικρούς, ούτε και σε μένα το κάματε".
Και θα πάνε αυτοί στην αιώνια τιμωρία, ενώ οι δίκαιοι στην αιώνια ζωή».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Σου προσφέρουμε, Κύριε, τη θυσία για τη συμφιλίωση της ανθρωπότητας και σε παρακαλούμε, να χορηγεί σε όλους τους λαούς τα δώρα της ενότητας και της ειρήνης, ο ίδιος ο Υιός σου, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφόσον επιτρέπεις, Κύριε, να λαβαίνουμε την τροφή της αθανασίας, αξίωσε εμάς που καυχόμαστε ότι υπακούμε στις εντολές του Ιησού Χριστού, του Βασιλέα του σύμπαντος, να ζήσουμε μαζί του αιώνια στην ουράνια Βασιλεία. Διά του ιδίου Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.