16η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
19.07.2020
ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ
Ελέησε τους δούλους σου, Κύριε, και χορήγησε σ’ αυτούς πλούσια τα δώρα της χάρης σου, ώστε φλεγόμενοι από πίστη, ελπίδα και αγάπη να προσκαρτερούν άγρυπνοι στην τήρηση των εντολών σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Δίνεις μετάνοια για τις αμαρτίες.
Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας του Σολομώντος  (12,13.16-19)
Άλλος Θεός εκτός εσένα δεν υπάρχει που να φροντίζει για όλα, κι έτσι να δείχνεις ότι δεν έχεις εκφέρει άδικη κρίση. Γιατί η δύναμή σου είναι αρχή δικαιοσύνης, και, επειδή είσαι ο Κύριος των πάντων, για όλα ενδιαφέρεσαι. Δείχνεις τaη δύναμή σου σ' εκείνον που δεν πιστεύει στην υπέρτατή σου εξουσία, και καταισχύνεις το θράσος εκείνων που σε αγνοούν. Εσύ, όμως, Κύριε των δυνάμεων, με επιείκεια κρίνεις και με πολλή επιείκεια μας κυβερνάς, διότι αμέσως το μπορείς μόλις το θελήσεις.Με έργα, λοιπόν, δίδαξες το λαό σου, ότι ο δίκαιος πρέπει να είναι και φιλάνθρωπος, κι έδωσες έτσι την ελπίδα στα παιδιά σου ότι δίνεις μετάνοια για τις αμαρτίες.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
Αντίφωνο: Εσύ, Κύριε, Θεέ μας, είσαι καλός και πράος.
Ψαλμός  86  (5-6.9-10.15-16α)
Επειδή εσύ, Κύριε, είσαι καλός και πράος *
και πολυέλεος σ'όσους σε επικαλούνται.
Άκουσε, Κύριε, την προσευχή μου *
και πρόσεξε τη φωνή της δέησής μου. Αντ.
Όλα τα έθνη που εσύ έπλασες †
θα έλθουν και θα προσκυνήσουν ενώπιόν σου, Κύριε, *
και θα δοξάσουν το όνομά σου.
Επειδή είσαι μέγας και κάνεις θαυμάσια, *
εσύ είσαι ο μοναδικός Θεός. Αντ.
Κι εσύ, Κύριε, Θεέ εύσπλαχνε και ελεήμονα, †
μακρόθυμε και πολυέλεε και αληθινέ, *
κοίταξέ με και ελέησέ με. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Το ίδιο Πνεύμα μεσιτεύει με στεναγμούς
που δεν μπορούν να εκφραστούν.
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (8,26-27)
Αδελφοί, το Πνεύμα βοηθά στην αδυναμία μας. Επειδή δε γνωρίζουμε ούτε πώς πρέπει ούτε τι να προσευχηθούμε, αλλά αυτό το ίδιο Πνεύμα μεσιτεύει με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Κι εκείνος που ερευνά τις καρδιές γνωρίζει ποιος είναι ο πόθος του Πνεύματος, επειδή μεσιτεύει για τους αγίους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης,
διότι όλα αυτά τα αποκάλυψες στους μικρούς.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (13,24-30)
Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους παρουσίασε μια άλλη παραβολή, λέγοντας: «Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με άνθρωπο που έσπειρε καλό σπόρο στο χωράφι του. Κι ενώ οι άνθρωποί του κοιμόνταν, πήγε ο εχθρός του κι έσπειρε από επάνω ζιζάνια, ανάμεσα στο σιτάρι, και έφυγε.  Αλλά, όταν βλάστησε το χορτάρι και καρποφόρησε, τότε φάνηκαν και τα ζιζάνια. Πήγαν τότε οι δούλοι του οικοδεσπότη και του είπαν: "Κύριε, δεν έσπειρες καλό σπόρο στο χωράφι σου; Από πού, λοιπόν, προήλθαν τα ζιζάνια;". Κι εκείνος τους είπε: "Άνθρωπος εχθρός το έκαμε". Και οι δούλοι του είπαν: "Θέλεις, λοιπόν, να πάμε και να τα μαζέψουμε;". Κι εκείνος είπε: "Όχι, μη τυχόν και, ενώ μαζεύετε τα ζιζάνια, ξεριζώσετε μαζί τους και το σιτάρι. Αφήστε να μεγαλώσουν και τα δυο μαζί μέχρι το θερισμό. Και στον καιρό του θερισμού θα πω στους θεριστές: Συγκεντρώστε πρώτα τα ζιζάνια και δέστε τα σε δεμάτια και να τα κάψετε, ενώ το σιτάρι συγκεντρώστε το στην αποθήκη μου"».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας παρακαλέσουμε το Θεό Πατέρα να εισακούσει με ευμένεια τις ταπεινές δεήσεις μας, ψάλλοντας:
- Εισάκουσέ μας, Κύριε!
- Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να ζει μέσα στην ενότητα και την αγάπη και να μη σκανδαλίζεται από την ύπαρξη του κακού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε το Άγιο Πνεύμα να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους χριστιανούς που βρίσκονται αποπροσανατολισμένοι στην πίστη τους, ώστε να βρουν στο λόγο του Θεού και στο κήρυγμα της Εκκλησίας το απαραίτητο στήριγμά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς, ώστε το Πνεύμα του Θεού να μας καθοδηγεί στην προσευχή μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Βοήθησε, Θεέ Πατέρα, τα παιδιά σου, να αναγνωρίζουν τα σημεία των καιρών και ταυτόχρονα να ετοιμάζονται πάντα μέσα στην ελπίδα, για τον τελικό θερισμό. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος με τη μοναδική και τέλεια θυσία του Υιού σου οδήγησες στην ολοκλήρωσή τους όλες τις θυσίες του Παλαιού Νόμου, δέξου και αγίασε τη θυσία των πιστών σου, όπως ευλόγησες τα δώρα του Άβελ, ώστε, αυτό που προσφέρει ο καθένας στη μεγαλειότητά σου να αποβεί προς όφελος όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείνε κοντά στο λαό σου, Κύριε, και βοήθησε αυτούς που έθρεψες με τα ουράνια Μυστήρια να περάσουν από την παλαιά κατάσταση στη νέα ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.