3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
15.12.2019
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, εσύ που βλέπεις το λαό σου να αναμένει με πίστη την εορτή της γεννήσεως του Μονογενούς σου Υιού, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να φθάσουμε στη χαρά μιας τόσο μεγάλης σωτηρίας, και να την εκδηλώνουμε πάντοτε με αυθόρμητη αγαλλίαση. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα   (35,1-6α.10)
Ας ευφραίνονται τα έρημα και αδιάβατα, ας αγαλλιάσει η ερημιά και ας ανθίσει το ρόδο. Ας βλαστήσει και ας αγαλλιάσει χαίροντας και αλαλάζοντας. Η δόξα του Λιβάνου της δόθηκε, το κάλλος του Καρμήλου και του Σαρών. Εκείνα θα δουν τη δόξα του Κυρίου, τη μεγαλοπρέπεια του Θεού μας. Ενισχύστε τα παραλυμένα χέρια και στερεώστε τα αδύνατα γόνατα. Πείτε σ' όσους έχουν λιποψυχήσει: «Ενισχυθείτε, μη φοβάστε! Ιδού ο Θεός σας, θα έλθει η τιμωρία, η ανταπόδοση του Θεού. Εκείνος θα έλθει και θα σας σώσει». Τότε τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αυτιά των κουφών θα ακούσουν. Τότε ο χωλός θα πηδά σαν ελάφι και η γλώσσα του βωβού θα ψάλλει, οι λυτρωμένοι του Κυρίου θα επιστρέψουν. Και θα έλθουν στη Σιών με αλαλαγμό, και θα υπάρχει αιώνια ευφροσύνη επάνω στο κεφάλι τους, θα απολαύσουν αγαλλίαση και ευφροσύνη, ενώ η λύπη και ο στεναγμός θα φύγουν.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ 146 
Αντ: Έλα Κύριε, να μας σώσεις, και μην αργήσεις.
Αυτός φυλάει την αλήθεια αιώνια,+
αποδίδει δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους,*
δίνει τροφή στους πεινασμένους.*
ο Κύριος λύνει τους δεσμίους. Αντ. 
Ο Κύριος φωτίζει τους τυφλούς,*
ο Κύριος ανορθώνει όσους πέφτουν,
 ο Κύριος αγαπά τους δικαίους,*
ο Κύριος φυλάει τους ξένους. Αντ. 
Υποστηρίζει το ορφανό και τη χήρα,*
κι εξαφανίζει των αμαρτωλών το δρόμο.
Θα βασιλέψει ο Κύριος αιώνια,*
ο Θεός σου, Σιών, από γενεά σε γενεά. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου  (5,7-10)
Δείξτε υπομονή, αδελφοί μου, μέχρι την παρουσία του Κυρίου. Κοιτάξτε το γεωργό που περιμένει τον πολύτιμο καρπό της γης, καρτερώντας με υπομονή τις πρώιμες και τις όψιμες βροχές. Κι εσείς να είστε υπομονετικοί, στηρίξτε τις καρδιές σας, διότι πλησίασε η παρουσία του Κυρίου. Αδελφοί μου, μην παραπονιέστε ο ένας εναντίον του άλλου για να μην κριθείτε. Ιδού ο κριτής, στέκεται στην πόρτα. Πάρτε, αδελφοί, ως παράδειγμα στα βάσανα και στην υπομονή τους προφήτες, οι οποίοι μίλησαν στο όνομα του Κυρίου.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου.
Με έστειλε να αναγγείλω στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11,2-11)
Όταν ο Ιωάννης, που βρισκόταν στη φυλακή, άκουσε τα έργα του Χριστού, έστειλε, μέσω των μαθητών του, και του είπε: «Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;».  Και ο Ιησούς απάντησε λέγοντάς τους: «Πηγαίνετε και αναφέρετε στον Ιωάννη όσα ακούτε και βλέπετε: τυφλοί αναβλέπουν, κουτσοί περπατούν, λεπροί καθαρίζονται, κουφοί ακούνε, νεκροί ανασταίνονται και οι φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα. Και είναι μακάριος όποιος δε σκανδαλιστεί εξαιτίας μου». Ενώ αυτοί έφευγαν, άρχισε να λέει ο Ιησούς στα πλήθη για τον Ιωάννη: «Τι βγήκατε στην έρημο να δείτε; Ένα καλάμι που το σαλεύει ο άνεμος; Αλλά τι βγήκατε να δείτε; Έναν άνθρωπο ντυμένο με απαλά φορέματα; Αυτοί που είναι ντυμένοι τα απαλά φορέματα βρίσκονται στα παλάτια των βασιλέων. Αλλά τι βγήκατε να δείτε; Έναν προφήτη; Ναι, σας λέω, και περισσότερο από έναν προφήτη. Αυτός είναι εκείνος για τον οποίο λέει η Γραφή: "Ιδού, εγώ στέλνω τον αγγελιαφόρο μου, πριν από σένα. Αυτός θα προετοιμάσει το δρόμο ενώπιόν σου". Αλήθεια σας λέω, ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν από γυναίκα, κανένας δε φανερώθηκε που να είναι πιο μεγάλος από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Αλλά αυτός που είναι μικρότερος στη Βασιλεία των ουρανών, είναι μεγαλύτερός του».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ώστε να μας χαρίζει πάντοτε την παρηγοριά του λόγου του και να μας κάνει αντάξιους αυτού του λόγου. Ας ψάλλουμε:
– Χάρισε, Κύριε, * χαρά και παρηγοριά στο λαό Σου!
– Για όλους τους χριστιανούς, ώστε ο λόγος της Παρουσίας του Κυρίου να είναι φως και αιτία αγαλλίασης στην πορεία της ζωής των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για όσους διαχειρίζονται τις τύχες των λαών, ώστε οι αποφάσεις και οι νόμοι τους να είναι σύμφωνοι με τη δικαιοσύνη και την ευσπλαχνία του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για όσους υποφέρουν λόγω οικογενειακών διαστάσεων, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, και δε βρίσκουν κατανόηση στα προβλήματά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για όλους εμάς, ώστε να δεχθούμε το Χριστό που μας δείχνει ο Ιωάννης και όχι το Χριστό όπως εμείς θα θέλαμε και να εφαρμόζουμε τη διδασκαλία του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Ας γίνει, Θεέ Πατέρα μας, ο ερχομός του Υιού σου το θεμέλιο της εμπιστοσύνης, της ελπίδας και της χαράς της ζωής μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Είθε, Κύριε, να σου προσφέρουμε αδιάκοπα την ευσεβή μας θυσία, ώστε και το ιερό Μυστήριο να επιτελείται και η σωτηρία σου να πραγματοποιείται σε εμάς με δύναμη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την επιείκειά σου επικαλούμαστε, Κύριε, ώστε τα θεία Μυστήρια που τελέσαμε, αφού μας εξαγνίσουν από τις αμαρτίες μας να μας προετοιμάσουν για τις εορτές που πλησιάζουν. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.