3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
17.12.2017
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, εσύ που βλέπεις το λαό σου να αναμένει με πίστη την εορτή της γεννήσεως του Μονογενούς σου Υιού, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να φθάσουμε στη χαρά μιας τόσο μεγάλης σωτηρίας, και να την εκδηλώνουμε πάντοτε με αυθόρμητη αγαλλίαση. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (61,1-2α.10-11)
Το Πνεύμα του Κυρίου, του Θεού, είναι επάνω μου. Επειδή ο Κύριος με έχρισε, για να αναγγείλω χαρμόσυνα μηνύματα στους πράους με έστειλε, για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, να κηρύξω την ελευθερία στους αιχμαλώτους και στους φυλακισμένους την αποφυλάκιση. Για να κηρύξω ένα χρόνο ευπρόσδεκτο στον Κύριο. Θα ευφρανθώ τα μέγιστα στον Κύριο, και η ψυχή μου θα αγαλλιαστεί στο Θεό μου, επειδή με έντυσε με ιμάτιο σωτηρίας, μου φόρεσε ένδυμα δικαιοσύνης, σαν νυμφίο στολισμένο με στεφάνι, και σαν νύφη στολισμένη με τα πολύτιμά της καλλωπίσματα. Όπως η γη δίνει το βλαστό της και όπως ο κήπος εκφύει το σπόρο του, έτσι ο Κύριος, ο Θεός, θα κάνει να βλαστήσουν η δικαιοσύνη και ο ύμνος ενώπιόν του σε όλα τα έθνη.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Λκ.1,46-55
Αντ.  Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, το Σωτήρα μου.
Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο,*
και αγαλλίασε το πνεύμα μου για το Θεό, το σωτήρα μου.
Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. *
Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Αντ.
Γιατί έκαμε σ' εμένα, ο Δυνατός, μεγαλεία,*
και άγιο είναι το όνομά του.
Σε γενεές και γενεές το έλεός του απλώνεται,*
σε όσους τον φοβούνται. Αντ.
Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του,*
διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους.
Άρχοντες από τους θρόνους των καθαίρεσε *
και ταπεινούς ανύψωσε.
Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε*
και τους πλουσίους κενούς τους έδιωξε. Αντ.
Βοήθησε τον Ισραήλ, το δούλο του,*
ενθυμούμενος το έλεός του.
Που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας,*
θα έδειχνε στον Αβραάμ και στους απογόνους του αιώνια. Αντ.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (5,16-24)
Αδελφοί, να είστε πάντοτε χαρούμενοι, να προσεύχεστε αδιάκοπα. Να αποδίδετε ευχαριστία για το καθετί, διότι αυτό θέλει ο Θεός από σας και που εκφράστηκε μέσω του Ιησού Χριστού. Μη σβήνετε το Πνεύμα, μην περιφρονείτε τις προφητείες, αλλά όλα να τα εξετάζετε και να κατέχετε το καλό. Να απέχετε από κάθε είδους κακό. Κι αυτός ο Θεός της ειρήνης να σας αγιάσει πλήρως. Κι ολόκληρο το πνεύμα σας και η ψυχή και το σώμα σας ας διατηρηθούν άμεμπτα για την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτός που σας καλεί είναι πιστός και θα πραγματοποιήσει όλα αυτά.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου.
Με έστειλε στους φτωχούς να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (1,6-8.19-28)
Υπήρξε ένας άνθρωπος, σταλμένος από το Θεό, που λεγόταν Ιωάννης. Αυτός ήλθε για μαρτυρία, να μαρτυρήσει για το φως, ώστε όλοι να πιστέψουν μέσω αυτού. Δεν ήταν εκείνος το φως, αλλά ήλθε να μαρτυρήσει για το φως. Αυτή είναι η μαρτυρία που έδωσε ο Ιωάννης, όταν οι Ιουδαίοι από τα Ιεροσόλυμα έστειλαν σ' αυτόν ιερείς και λευίτες για να τον ρωτήσουν: «Εσύ ποιος είσαι;» Κι εκείνος ομολόγησε και δεν αρνήθηκε. Κι ομολόγησε: «Δεν είμαι εγώ ο Χριστός». Τον ρώτησαν τότε: «Τι, λοιπόν; Είσαι ο Ηλίας;» Και είπε: «Δεν είμαι». «Εσύ είσαι ο προφήτης;» Κι απάντησε: «Όχι!».Του είπαν τότε: «Ποιος είσαι; Για να δώσουμε απάντηση σ' αυτούς που μας έστειλαν. Τι λες για τον εαυτό σου;». Είπε τότε: «Εγώ είμαι η φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο: ισιώστε το δρόμο του Κυρίου, όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας». Οι απεσταλμένοι ήταν από τους Φαρισαίους. Τον ρώτησαν, λοιπόν, και του είπαν: «Γιατί, λοιπόν, βαπτίζεις, αν εσύ δεν είσαι ο Χριστός ούτε ο Ηλίας ούτε ο προφήτης;» Ο Ιωάννης απάντησε και τους είπε: «Εγώ βαπτίζω με νερό. Ανάμεσά σας στέκεται αυτός που δε γνωρίζετε, αυτός που έρχεται μετά από μένα και του οποίου δεν είμαι άξιος να λύσω το κορδόνι του υποδήματός του». Αυτά συνέβησαν στη Βηθανία, πέρα από τον Ιορδάνη, όπου ήταν ο Ιωάννης και βάπτιζε.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ο Θεός μας είναι Θεός της ειρήνης και της χαράς. Ας τον ικετεύσουμε με θάρρος, ψάλλοντας:
- Χάρισέ μας, Κύριε, * τη χαρά της παρουσίας σου!
- Για όλους τους χριστιανούς, ώστε να είναι μέσα στο σημερινό κόσμο μάρτυρες της χαράς που πηγάζει από την εμπειρία της σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους εργάζονται στις διεθνείς οργανώσεις ειρήνης, στις ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος και στους οργανισμούς αναπτύξεως των λαών, ώστε με ειλικρίνεια και αφιλοκέρδεια να προωθούν το κοινό καλό όλων των εθνών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους περιθωριακούς συνανθρώπους μας, ώστε να βρουν προστασία και βοήθεια από την κοινωνική μέριμνα και από τη χριστιανική αγάπη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε τα παιδιά της να γίνουν αναρίθμητα, σύμφωνα με την υπόσχεση του Θεού προς τον Αβραάμ, όπως τα άστρα του Ουρανού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους βρίσκονται στο τέλος της επίγειας πορείας των, ώστε να πεθάνουν συμφιλιωμένοι με το γεγονός του θανάτου, μέσα στην αγκαλιά του ουρανίου Πατέρα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς, ώστε να διακρίνουμε στο πρόσωπο του Χριστού τον ενσαρκωμένο Υιό του Θεού και με χαρά να τον ακολουθήσουμε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Θεέ και Κύριέ μας, κάμε ώστε η καθημερινή μας ζωή να είναι για τον κόσμο ένα σημείο του ερχομού σου και της παρουσίας σου. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Είθε, Κύριε, να σου προσφέρουμε αδιάκοπα την ευσεβή μας θυσία, ώστε και το ιερό Μυστήριο να επιτελείται και η σωτηρία σου να πραγματοποιείται σε εμάς με δύναμη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την επιείκειά σου επικαλούμαστε, Κύριε, ώστε τα θεία Μυστήρια που τελέσαμε, αφού μας εξαγνίσουν από τις αμαρτίες μας να μας προετοιμάσουν για τις εορτές που πλησιάζουν. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.