11η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
17.06.2018
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Κύριε, Θεέ Παντοκράτορα, δύναμη όσων ελπίζουν σ’ εσένα, πρόσεξε με καλοσύνη τις ικεσίες μας και, επειδή χωρίς εσένα η ανθρώπινη αδυναμία είναι ανίσχυρη να πράξει οτιδήποτε, δίνε μας πάντοτε τη βοήθεια της χάρης σου, ώστε, προσπαθώντας να τηρούμε τις εντολές σου, να είμαστε αρεστοί στο πνεύμα και στις πράξεις μας. Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ύψωσα το ταπεινό δένδρο.
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ (17,22-24)
Αυτά λέει ο Κύριος, ο Θεός: «Εγώ θα πάρω από το ψηλότερο κλαδί του ψηλότερου κέδρου, και θα το φυτέψω. Εγώ θα κόψω από την κορυφή των νέων κλωναριών του ένα τρυφερό κλωνάρι και θα το φυτέψω σε ένα ψηλό και έξοχο βουνό. Επάνω στο ψηλό βουνό του Ισραήλ θα το φυτέψω, και θα βγάλει κλαδιά και θα καρποφορήσει και θα γίνει μεγάλος κέδρος, και από κάτω του θα κατασκηνώσουν όλα τα φτερωτά, και κάθε πτηνό, θα κατασκηνώσει κάτω από τη σκιά των κλαδιών του. Και όλα τα δένδρα της περιοχής θα γνωρίσουν ότι εγώ, ο Κύριος, ταπείνωσα το ψηλό δένδρο, ύψωσα το ταπεινό δένδρο και καταξέρανα το χλωρό δένδρο και έκανα το ξερό δένδρο να αναβλαστήσει. Εγώ, ο Κύριος, μίλησα και εκτέλεσα».
Λόγος του Κυρίου
 
ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
Αντίφωνο: Είναι καλό και δίκαιο να δοξολογούμε τον Κύριο.
Ψαλμός 92
Είναι καλό να δοξολογούμε τον Κύριο,*
να ψάλλουμε στο όνομά σου, Ύψιστε.
Να αναγγέλλουμε μέχρι το πρωί το έλεός σου,*
και την αλήθεια μες στη νύχτα. Αντ.
Ο δίκαιος θ'ανθίσει σαν τον φοίνικα,*
θα μεγαλώσει σαν τον κέδρο του Λιβάνου.
Φυτεμένοι στον οίκο του Κυρίου*
θα ανθίσουν μέσα στις αυλές του Κυρίου. Αντ.
Και στα γηρατειά τους θα καρποφορούν ακόμα,*
θα είναι εύφοροι και θαλεροί,
για να αναγγέλλουν πόσο ευθύς είναι ο Κύριος, †
το καταφύγιό μου,*
και πως δεν υπάρχει σ' αυτόν αδικία. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Φιλοτιμούμαστε, είτε παραμένοντας στο σώμα
είτε απομακρυνόμενοι απ' αυτό, να είμαστε ευάρεστοι σ' αυτόν.
Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (5,6-10)
Αδελφοί, έχουμε πάντα θάρρος και γνωρίζουμε ότι, όσο παραμένουμε στο σώμα, βρισκόμαστε μακριά από τον Κύριο. Πράγματι, τώρα πορευόμαστε με την πίστη, όχι με την καθαρή όραση. Όμως, έχουμε θάρρος και προτιμούμε μάλλον να φύγουμε από το σώμα και να πάμε κοντά στον Κύριο. Γι' αυτό και φιλοτιμούμαστε, είτε παραμένοντας στο σώμα είτε απομακρυνόμενοι απ' αυτό, να είμαστε ευάρεστοι σ' αυτόν. Πράγματι, όλοι εμείς πρέπει να παρουσιαστούμε ενώπιόν του δικαστηρίου του Χριστού, ώστε ο καθένας να δώσει λόγο για ό,τι έπραξε με το σώμα, είτε καλό είτε κακό.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Σπόρος είναι ο λόγος του Θεού, σπορέας ο Χριστός·
όποιος τον βρίσκει ζει αιώνια.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Είναι ο μικρότερος απ' όλους τους σπόρους
και γίνεται μεγαλύτερο απ' όλα τα λαχανικά.
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (4,26-34)
Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς στα πλήθη: «Έτσι μοιάζει η βασιλεία του Θεού: σαν ένα άνθρωπο που ρίχνει το σπόρο στο χώμα, και κοιμάται και ξυπνά, νύχτα και μέρα, και ο σπόρος βλασταίνει και αυξάνεται με τρόπο που και ο ίδιος δε γνωρίζει. Η γη καρποφορεί από μόνη της: στην αρχή το χόρτο, έπειτα το στάχυ, μετά το στάχυ γεμάτο σιτάρι. Και όταν ο καρπός ωριμάσει, αμέσως παίρνει το δρεπάνι, επειδή έφθασε ο θερισμός». Και τους έλεγε: «Πώς να παρομοιάσουμε τη βασιλεία του Θεού ή με ποια παραβολή να την παραστήσουμε; Σαν το κόκκο του σιναπιού, ο οποίος, όταν σπέρνεται στο χώμα, είναι ο μικρότερος από όλους τους σπόρους της γης. Αλλά, όταν τον σπείρουν, αυξάνει και γίνεται μεγαλύτερο απ' όλα τα λαχανικά και κάνει κλαδιά μεγάλα, ώστε κάτω απ' τη σκιά του να φωλεύουν τα πουλιά του ουρανού». Και με πολλές παρόμοιες παραβολές τους κήρυττε το λόγο, σύμφωνα με τη δυνατότητα που είχαν για να καταλάβουν. Και δεν τους μιλούσε χωρίς παραβολή, ενώ ιδιαιτέρως τα εξηγούσε όλα στους μαθητές του.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ο οποίος φανερώνει την παντοδύναμη αγάπη του κυρίως με τη συγγνώμη, ψάλλοντας:
- Εισάκουσέ μας, Κύριε!
- Για την Αγία Εκκλησία, η οποία συνεχώς δέχεται τη συγγνώμη και το έλεος του Θεού, ώστε κι αυτή με τη σειρά της να τα μεταδίδει στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους ιερείς, οι οποίοι είναι οι οικονόμοι του Μυστηρίου της Συμφιλιώσεως, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμοι να δέχονται με αγάπη τους αμαρτωλούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους ζουν κάτω από το βάρος των τύψεων των αμαρτιών τους, ώστε να βρουν το θάρρος και να προστρέξουν στην πηγή της συγγνώμης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους τους αδελφούς μας οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε είδους ανάγκη και που ζήτησαν να προσευχηθούμε και για κείνους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους γεωργούς μας, ώστε ο Κύριος να τους χαρίζει καιρούς ευνοϊκούς για κάθε καλλιέργεια και να διατηρεί τις πηγές των νερών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς, ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως οι αιτίες της αμαρτίας πριν απ' όλα βρίσκονται μέσα μας, και να αυξηθεί η εκτίμησή μας προς το Μυστήριο της Μετάνοιας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τις προσωπικές ανάγκες του καθενός, ώστε ο Κύριος να μεριμνήσει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Κύριε και Θεέ μας, το φως του Πνεύματός σου ας φωτίσει τις καρδιές μας, ώστε με διαθεσιμότητα να δεχόμαστε την αγάπη σου και τη συγγνώμη σου. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Με αυτά τα δώρα, Κύριε, μας τρέφεις σωματικά και μας ανανεώνεις πνευματικά. Σε παρακαλούμε, να μη μας λείψει η ενίσχυσή τους ούτε στην ψυχή ούτε στο σώμα. Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεία αυτή Κοινωνία που λάβαμε, Κύριε, ας πραγματοποιεί την ενότητα στην Εκκλησία σου, όπως προεικονίζει την ένωση των πιστών μ’ εσένα. Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο ποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.