ΠΑΝΗΓΥΡΗ
ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΝΤΕ ΠΩΛ
27.09.2020
ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ
Κύριε ο Θεός, εσύ ο οποίος κόσμησες με αποστολικές αρετές τον μακάριο πρεσβύτερο Βικέντιο για να επιδοθεί στην ανακούφιση των πτωχών και τη μόρφωση του κλήρου, κάμε, σε παρακαλούμε, να μας εμπνέει το ίδιο πνεύμα, ώστε να αγαπούμε ό,τι εκείνος αγάπησε και να εφαρμόζουμε ό,τι εκείνος δίδαξε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα   (52,7-10)
Πόσο ωραία είναι τα πόδια επάνω στα βουνά εκείνου που ευαγγελίζεται, εκείνου που κηρύττει την ειρήνη! Εκείνου που ευαγγελίζεται αγαθά, εκείνου που κηρύττει σωτηρία, εκείνου που λέει στη Σιών: Ο Θεός σου βασιλεύει! Οι φύλακές σου θα υψώσουν φωνή, μέσα στις φωνές θα αλαλάζουν μαζί, επειδή θα δουν μάτι προς μάτι, όταν ο Κύριος ανορθώσει τη Σιών. Αλαλάξτε, ευφρανθείτε μαζί, ερημωμένοι τόποι της Ιερουσαλήμ, επειδή ο Κύριος παρηγόρησε το Λαό του, λύτρωσε την Ιερουσαλήμ. Ο Κύριος γύμνωσε τον άγιο βραχίονά του μπροστά σε όλα τα έθνη, και όλα τα πέρατα της γης θα δουν τη σωτηρία του Θεού μας.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
Αντίφωνο: Μακάριος ο άνθρωπος, που φοβάται τον Κύριο.
Μακάριος ο άνθρωπος, που φοβάται τον Κύριο,
που υπερβολικά αγαπά τις εντολές του.
Δυνατοί πάνω στη γη θα είναι οι απόγονοί του,*
η γενιά των δικαίων θα ευλογείται. Αντ.
Δόξα και πλούτη θα υπάρχουν στο σπίτι του, *  
και η δικαιοσύνη του θα παραμείνει, στους αιώνες των αιώνων.
Ένα φως ανέτειλε για τους δίκαιους, μέσα στο σκοτάδι,  *
ευσπλαχνικός, ελεήμονας και δίκαιος. Αντ.
Χαρούμενος είναι ο άνθρωπος που ελεεί και δανείζει, †
διαθέτει με κρίση τα πράγματά του,*
διότι δε θα σαλευτεί στον αιώνα.
Αιώνια θα μείνει η μνήμη του δικαίου, *
δε θα φοβηθεί από κακή αγγελία. Αντ.
Έτοιμη είναι η καρδιά του, ελπίζει στον Κύριο, †
στηρίζεται στα σίγουρα η καρδιά του, και δε φοβάται,*
έως ότου δει την τιμωρία των εχθρών του.
Μοίρασε, έδωσε στους φτωχούς, †
η δικαιοσύνη του παραμένει στους αιώνες των αιώνων,*
η δύναμή του με δόξα εξυψώνεται. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους   (1,26-31)
Παρατηρείστε, πράγματι ποιοι είστε εσείς που κληθήκατε, αδελφοί. Δεν υπάρχουν ανάμεσά σας πολλοί σοφοί κατά τη σάρκα ούτε πολλοί δυνατοί ούτε πολλοί ευγενείς στην καταγωγή.  Αλλά ο Θεός διάλεξε ό,τι ήταν ανόητο στον κόσμο για να καταντροπιάσει τους σοφούς και ό,τι ήταν αδύναμο στον κόσμο διάλεξε ο Θεός, για να καταντροπιάσει τους ισχυρούς. Και όσους δεν έχουν ευγενική καταγωγή στον κόσμο και όσους είναι περιφρονημένοι διάλεξε ο Θεός, ακόμα και ό,τι δεν υπάρχει, για να καταργήσει ό,τι υπάρχει και για να μην μπορεί κανένας άνθρωπος να καυχηθεί μπροστά στο Θεό. Χάρη σ' αυτόν βρίσκεστε εσείς με το Χριστό Ιησού, ο οποίος έγινε για μας, από το Θεό, σοφία και δικαιοσύνη και εξαγιασμός και απολύτρωση. Έτσι, όπως έχει γραφεί: «Όποιος καυχιέται, για τον Κύριο ας καυχιέται».
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  
Αλληλούια.
Εγώ είμαι ο βοσκός ο καλός, λέει ο Κύριος:
γνωρίζω τα πρόβατά μου και τα δικά μου με γνωρίζουν.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο   (9,35-38)
Τον καιρό εκείνο περιόδευε ο Ιησούς όλες τις πόλεις και τα χωριά, διδάσκοντας στις συναγωγές τους και κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας και θεραπεύοντας κάθε ασθένεια και κάθε αρρώστια. Βλέποντας τα πλήθη, τα ευσπλαχνίστηκε, διότι ήταν ταλαιπωρημένοι και εγκαταλειμμένοι σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό. Τότε λέει στους μαθητές του: " Ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι. Παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού για να στείλει εργάτες στο θερισμό του ".
«Λόγος του Κυρίου

Δεήσεις των πιστών
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας απευθύνουμε τις ικεσίες μας προς το Θεό Πατέρα, που χάρισε στην Εκκλησία του τον άγιο Βικέντιο ντε Πωλ ως Ιδρυτή του μοναχικού τάγματος των Πατέρων Λαζαριστών, ώστε με τη μεσιτεία του να στηρίζει όλους εμάς και τους αδελφούς που ακολούθησαν το παράδειγμά του. Ας προσευχηθούμε ψάλλοντας:
- Εισάκουσέ μας, Κύριε!
- Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι φως του Χριστού προς όλα τα έθνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για την Αυτού Αγιότητα του Πάπα Φραγκίσκου, για τον Επίσκοπό μας Ιωάννη και όλο τον κλήρο, ώστε ο Κύριος ο Θεός να τους χαρίζει πλούσια τα δώρα της υγείας, της δύναμης και της πίστεως, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για το μοναχικό τάγμα των Πατέρων Λαζαριστών και τις Κυρίες του Ομίλου «Άγ. Βικέντιος», ώστε ο Κύριος να τους στηρίζει για να εκπληρώνουν με πιστότητα την αποστολή και το χάρισμά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για  τους νέους και τις νέες της Εκκλησίας μας, για να παραδειγματίζονται από τη ζωή και τις νουθεσίες των αγίων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλα τα παιδιά που θα προσέλθουν φέτος στα κατηχητικά μαθήματα της Εκκλησίας μας, ώστε εκεί να γνωρίσουν το αληθινό πρόσωπο του Θεού που τους αγαπάει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους τους ευεργέτες και τους υποστηρικτές, που έφυγαν αλλά και που είναι  εν ζωή, του Παρεκκλήσιου του Αγίου Βικεντίου που σήμερα εορτάζει, ώστε να ανταμοιφθούν πλουσιοπάροχα στους ουρανούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους εμάς, ώστε μέσα στη ζωή μας να απολαμβάνουμε την προστασία των αγίων, μιμούμενοι τις αρετές και ακολουθώντας τις νουθεσίες των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Θεέ Πατέρα, Εσύ που έδωσες στα τέκνα σου ως υπόδειγμα τον άγιο Βικέντιο ντε Πωλ, σε παρακαλούμε να συνεχίζεις να εμπλουτίζεις την Εκκλησία σου με τη σοφία αγίων και απλών ανθρώπων οι οποίοι να είναι διατεθειμένοι να σε υπηρετήσουν στο πρόσωπο των αδελφών τους. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

Δέηση Προσκομιδής
Κύριε ο Θεός, εσύ ο οποίος αξίωσες τον άγιο Βικέντιο να προσαρμόζει τη ζωή του σύμφωνα με τα Μυστήρια τα οποία τελούσε, χορήγησέ μας, χάρη στη δύναμη αυτής της θυσίας, να γίνουμε και εμείς θυσία ευπρόσδεκτη ενώπιόν σου. Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Δέηση μετά την Κοινωνία
Ανανεωμένοι με τα ουράνια Μυστήρια, Κύριε, ικετευτικά σε παρακαλούμε, κάνε να μας παρακινούν τα παραδείγματα του αγίου Βικεντίου, ώστε να μιμηθούμε τον Υιό σου ο οποίος ανήγγειλε στους πτωχούς το Ευαγγέλιο και να ενισχυθούμε από την προστασία του. Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.