15η ΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
12.07.2020
ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ
Φωτοδότη Κύριε, εσύ ο οποίος φωτίζεις τους πλανεμένους, για να επιστρέψουν στην οδό της αλήθειας, αξίωσε όσους ομολογούν τη χριστιανική πίστη να απορρίπτουν ό,τι είναι ανάρμοστο και να συμπεριφέρονται αντάξια του χριστιανικού ονόματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Η βροχή κάνει τη γη να βλασταίνει.
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα   (55,10-11)
Έτσι λέει ο Κύριος: «Όπως κατεβαίνει η βροχή και το χιόνι από τον ουρανό και δε γυρίζει εκεί, αλλά ποτίζει τη γη, εισδύει μέσα της και την κάνει να βλαστήσει και να δίνει σπόρο σ' αυτόν που σπέρνει και ψωμί σ' αυτόν που τρώει, έτσι θα είναι και ο λόγος μου, που βγαίνει από το στόμα μου δε θα γυρίσει σε μένα άδειος, αλλά θα εκτελέσει το θέλημά μου και θα ευοδωθεί σε ό,τι τον απέστειλα».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ
(Ψαλμός 65)  
Αντίφωνο: Ο σπόρος έπεσε σε γόνιμο έδαφος και έδωσε καρπό.
Επισκέφτηκες τη γη και τη μέθυσες.*
Πλήθυνες τα πλούτη της.
Γέμισε από νερά του Θεού το ποτάμι *
Ετοίμασες γι' αυτούς σιτάρι. Αντ.
Διότι έτσι έπλασες τη γη.
Γεμίζεις τα αυλάκια, πληθαίνεις τα γεννήματα,*
βροχές της στέλνεις κι ευλογείς τους βλαστούς της. Αντ.
Με την αγάπη σου στεφάνωσες το έτος,*
τα ίχνη σου σταλάζουν αφθονία.
Σταλάζουν τα καλλιεργημένα της ερήμου,*
και οι λόφοι με χαρά περιζώνονται. Αντ.
Τα χωράφια ντύθηκαν με κοπάδια, †
κι από σιτάρι οι κοιλάδες αφθονούν.*
Όλα από χαρά φωνάζουν και υμνούν. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Η πλάση περιμένει με μεγάλη λαχτάρα
τη φανέρωση των παιδιών του Θεού.

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους   (8,18-23)
Αδελφοί, σκέπτομαι ότι δεν είναι αντάξια τα παθήματα του τωρινού καιρού για να συγκριθούν με τη μελλοντική δόξα που πρόκειται να μας αποκαλυφθεί. Γιατί η πλάση περιμένει με μεγάλη λαχτάρα τη φανέρωση των παιδιών του Θεού. Επειδή η πλάση έχει υποταχτεί στη ματαιότητα, – όχι με τη θέλησή της, αλλ' εξαιτίας εκείνου που την υπέταξε – και τρέφει την ελπίδα ότι και αυτή η ίδια η πλάση θα ελευθερωθεί από τη δουλεία της φθοράς, για να εισέλθει στην ελευθερία της δόξας των παιδιών του Θεού. Γνωρίζουμε, πράγματι, ότι όλη η πλάση μαζί στενάζει και αισθάνεται τους πόνους του τοκετού μέχρι τώρα. Και όχι μόνο η πλάση αλλά και εμείς οι ίδιοι που έχουμε τον πρώτο καρπό του Πνεύματος, και εμείς οι ίδιοι μέσα μας στενάζουμε περιμένοντας την υιοθεσία, την απολύτρωση του σώματός μας.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού, ο σπορέας είναι ο Χριστός,
όποιος τον βρίσκει ζει αιώνια.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Βγήκε ο σπορέας για να σπείρει.
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο   (13,1-9)
Εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς, αφού βγήκε από το σπίτι, καθόταν κοντά στη θάλασσα. Και συγκεντρώθηκε γύρω του πολύς κόσμος, ώστε αναγκάστηκε να μπει και να καθίσει στο πλοιάριο. Και όλο το πλήθος στεκόταν στο γιαλό. Και τους είπε πολλά με παραβολές. Τους είπε: «Ιδού, βγήκε ο σπορέας για να σπείρει. Και ενώ αυτός έσπερνε, κάποιοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο, και ήλθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Και άλλοι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, όπου δεν υπήρχε αρκετό χώμα και αμέσως φύτρωσαν, επειδή η γη δεν είχε βάθος. Και όταν ανέτειλε ο ήλιος, κάηκαν, επειδή δεν είχαν ρίζα και ξεράθηκαν. Και άλλοι σπόροι έπεσαν ανάμεσα στ' αγκάθια, και ψήλωσαν τα αγκάθια και τους έπνιξαν. Και άλλοι έπεσαν στο καλό χώμα και καρποφόρησαν, άλλος εκατό, άλλος εξήντα και άλλος τριάντα φορές περισσότερο. Όποιος έχει αυτιά ας ακούει».
Λόγος του Κυρίου
 
ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ας ικετεύσουμε τον Κύριο, ώστε να ανοίξει την καρδιά μας στην ακοή και στην υποδοχή του λόγου του, για να καρποφορήσει πλούσια μέσα στη ζωή μας. Ας ψάλλουμε:
- Εισάκουσέ μας, Κύριε!
- Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να φανερώνει άφοβα τη συμμετοχή της στο δρόμο του Σταυρού, ως μαρτυρία για την ανάσταση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όλους τους χριστιανούς, για να μάθουν να ακούνε, να μελετούν και να εμβαθύνουν έμπρακτα το λόγο του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους άρχοντες των εθνών, για να φροντίζουν και για την πνευματική πρόοδο των πολιτών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για τους χωρισμένους από μας χριστιανούς, για να είναι ο λόγος του Θεού η πηγή και η έμπνευση στην αναζήτηση της ενότητας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για όσους υποφέρουν ψυχικά και σωματικά, ώστε να γνωρίσουν την αληθινή παρηγοριά εκ μέρους του Θεού και  των χριστιανών,  ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
- Για την ενοριακή μας κοινότητα, για να τρέφεται από το Λόγο και τον Άρτο της ζωής και έτσι να αποδεικνύεται κοινότητα αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Χορήγησε, Κύριε, σε όλους εμάς που συμμετέχουμε στην Ευχαριστία της Εκκλησίας, να δίνουμε μαρτυρία με τη ζωή μας, για το λόγο που δεχόμαστε μέσα στην καρδιά μας. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Δέξου, Κύριε, τα δώρα της Εκκλησίας σου η οποία σε ικετεύει και χορήγησε στους πιστούς που τα λαβαίνουν να προοδεύουν σε αγιότητα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε παρακαλούμε, πανάγαθε Κύριε, με τα Μυστήρια που τελούμε και τα δώρα σου που λαβαίνουμε, ας αυξάνει η βεβαιότητα για τη σωτηρία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.