4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
29.03.2020
ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Πανεύσπλαχνε Θεέ, ο οποίος διά του Λόγου σου συμφιλιώνεις με τρόπο θαυμαστό τον άνθρωπο μαζί σου, αξίωσε το χριστιανικό λαό να προετοιμαστεί, για να εορτάσει την πανήγυρη του Πάσχα με πίστη θερμή και πρόθυμη ευσέβεια. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ανάγνωσμα από το πρώτο βιβλίο των Βασιλειών  (16,1β.6-7.10-13α)
Τις ημέρες εκείνες ο Κύριος είπε στο Σαμουήλ: «Γέμισε το κέρας σου με λάδι, και έλα να σε στείλω στον Ιεσσαί, το Βηθλεεμίτη, επειδή πρόβλεψα για τον εαυτό μου βασιλιά ανάμεσα στους γιους του». Και, όταν μπήκαν, είδε τον Ελιάβ και είπε: «Σίγουρα αυτός είναι ο χρισμένος του». Και ο Κύριος είπε στο Σαμουήλ: «Μην κοιτάζεις το πρόσωπό του ούτε το ύψος του αναστήματός του, επειδή ο άνθρωπος βλέπει αυτό που φαίνεται, ο Κύριος όμως βλέπει την καρδιά». Έτσι ο Ιεσσαί έφερε ενώπιον του Σαμουήλ επτά από τους γιους του. Και είπε ο Σαμουήλ στον Ιεσσαί: «Ο Κύριος δεν εξέλεξε αυτούς». Και ο Σαμουήλ είπε στον Ιεσσαί: «Τελείωσαν τα παιδιά;» Κι εκείνος απάντησε: «Μένει ακόμα ο νεότερος, και ποιμαίνει τα πρόβατα». Και ο Σαμουήλ είπε στον Ιεσσαί: «Στείλε και φέρ'τον επειδή δε θα καθίσουμε στο τραπέζι πριν έλθει εκείνος εδώ». Έστειλε, λοιπόν, και τον έφερε. Ήταν ξανθός, με ωραία όψη και όμορφο πρόσωπο. Και ο Κύριος είπε: «Σήκω και χρίσε τον, επειδή αυτός είναι». Τότε ο Σαμουήλ πήρε το κέρας με το λάδι και τον έχρισε ανάμεσα στα αδέλφια του. και ήλθε επάνω στο Δαβίδ το Πνεύμα του Κυρίου από εκείνη την ημέρα και στο εξής.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ 23
Αντίφωνο: Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου. Τίποτα δε μου λείπει.
Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου.
Τίποτα δε μου λείπει.*
Σε τόπο χλοερό έστησε τη σκηνή μου,
σε ήρεμα νερά με οδηγεί,*
αναζωογονεί την ψυχή μου. Αντ.
Με καθοδηγεί στους δρόμους της δικαιοσύνης,*
από αγάπη για το όνομά του. Αλλά,
κι αν πορευθώ κάτω από τη σκιά του θανάτου,*  
δε θα φοβηθώ κακό, γιατί εσύ είσαι μαζί μου.
Το ποιμενικό ραβδί και η βακτηρία σου,*
ασφάλεια μου χαρίζουν. Αντ.
Ετοίμασες εμπρός μου τραπέζι*
κάτω απ' τα μάτια των εχθρών μου που με θλίβουν.
Αρωμάτισες με λάδι την κεφαλή μου,*
ξεχειλίζει το ποτήρι μου. Αντ.
Η καλοσύνη σου και το έλεός σου*
θα με συνοδεύσουν όλες τις μέρες της ζωής μου.
Και θα κατοικώ στον οίκο του Κυρίου *
για μέρες ατελείωτες. Αντ.

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους  (5,8-14)
Αδελφοί, κάποτε ήσαστε σκοτάδι, ενώ τώρα, ενωμένοι στον Κύριο, είστε φως. Να πορεύεστε ως παιδιά του φωτός  (διότι ο καρπός του φωτός είναι κάθε είδους καλοσύνη, δικαιοσύνη και αλήθεια), εξετάζοντας τι είναι αρεστό στον Κύριο. Μην επικοινωνείτε με τα άκαρπα έργα του σκότους. Αντίθετα, μάλιστα, να τα ελέγχετε. Πράγματι, όσα κάνουν όλοι αυτοί στα κρυφά, είναι αισχρό και να τα ονοματίσουμε, ενώ όλα εκείνα που ελέγχονται, φανερώνονται στο φως, και καθετί που έρχεται στο φως είναι φως. Για το λόγο αυτό λέει ένας ύμνος: «Ξύπνα, εσύ που κοιμάσαι, και αναστήσου από τους νεκρούς, και ο Χριστός θα σε φωτίσει».
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Εγώ είμαι το φως του κόσμου. Λέει ο Κύριος.
Αυτός που με ακολουθεί, δε θα περπατήσει μέσα στο σκοτάδι,  
αλλά θα έχει το φως της ζωής.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (9,1.6-9.13-17.34-38)
Τον καιρό εκείνο, προχωρώντας ο Ιησούς είδε έναν τυφλό εκ γενετής. Ο Ιησούς έφτυσε χάμω και έκαμε λάσπη με το σάλιο, άλειψε τη λάσπη επάνω στα μάτια του τυφλού και του είπε: «Πήγαινε να πλυθείς στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ» (που σημαίνει: «Απεσταλμένος»).Πήγε, λοιπόν, και πλύθηκε και γύρισε πίσω βλέποντας. Οι γείτονες, τότε, κι όσοι τον έβλεπαν πριν ότι ήταν ζητιάνος, έλεγαν: «Αυτός δεν είναι εκείνος που καθόταν και ζητιάνευε;». Άλλοι έλεγαν: «Αυτός είναι!». Άλλοι έλεγαν: «Όχι, αλλά είναι ένας που του μοιάζει». Ο ίδιος έλεγε: «Εγώ είμαι!». Φέρνουν, λοιπόν, στους Φαρισαίους τον πρώην τυφλό. Ήταν Σάββατο η ημέρα που ο Ιησούς έκαμε τη λάσπη και άνοιξε τα μάτια του. Πάλι, λοιπόν, τον ρώτησαν και οι Φαρισαίοι πώς απέκτησε το φως του. Κι αυτός τους είπε: «Άλειψε με λάσπη τα μάτια μου, πλύθηκα και βλέπω». Κάποιοι απ' τους Φαρισαίους, τότε, του έλεγαν: «Αυτός ο άνθρωπος δεν προέρχεται απ' το Θεό, διότι δεν τηρεί το Σάββατο». Άλλοι έλεγαν: «Πώς μπορεί ένας άνθρωπος αμαρτωλός να κάνει τέτοια σημεία;». Και υπήρχε διχασμός μεταξύ τους. Λένε, λοιπόν, πάλι στον τυφλό: «Εσύ τι λες σχετικά μ' αυτόν τον άνθρωπο, επειδή σου άνοιξε τα μάτια;». Εκείνος τους είπε: «Είναι προφήτης!». Του αποκρίθηκαν και του είπαν: «Εσύ γεννήθηκες όλος μέσα σε αμαρτίες κι εσύ μας διδάσκεις;». Και τον έδιωξαν έξω. Άκουσε ο Ιησούς ότι τον έδιωξαν τον τυφλό έξω κι όταν τον βρήκε του είπε: «Εσύ πιστεύεις στον Υιό του ανθρώπου;». Εκείνος αποκρίθηκε και είπε: «Και ποιος είναι αυτός, Κύριε, για να πιστέψω σ' αυτόν;». Ο Ιησούς του είπε: «Και τον έχεις δει, κι αυτός που μιλά μαζί σου, αυτός είναι!». Κι εκείνος είπε: «Πιστεύω, Κύριε!». Και τον προσκύνησε. 
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ακούσαμε στο Ευαγγέλιο τη θαυματουργή θεραπεία του εκ γενετής τυφλού. Ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα να φωτίσει τα μάτια μας και την καρδιά μας, ψάλλοντας:
– Δώρισέ μας, Κύριε, * το φως το ανέσπερο!
– Για τους χριστιανούς, για να μην αφήνουν τους εαυτούς τους να παρασύρονται από τα φαινόμενα, αλλά να προσαρμόζουν τη ζωή τους στην πίστη τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για τους κατηχητές και τους κήρυκες του Ευαγγελίου, για να έχουν τη δύναμη να ανοίγουν τα μάτια των πνευματικά τυφλών με το λόγο του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για τους τυφλούς και όσους έχουν προβλήματα όρασης, ώστε ο Κύριός μας να ρίξει άπλετο το φως του μέσα στην καρδιά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
– Για όλους εμάς, ώστε να παραδεχόμαστε με ειλικρίνεια το σκοτάδι της αμαρτίας μέσα στο οποίο ζούμε και να προστρέχουμε στο μοναδικό γιατρό του σώματος και της ψυχής για τη θεραπεία μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.
Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που μας εμπνέεις να ελευθερωθούμε από το σκοτάδι του εγωισμού και να προσευχόμαστε και για τα αδέλφια μας, χάρισε σε όλους μας το άπλετο φως της παρουσίας σου. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Με χαρά σου παρουσιάζουμε, Κύριε, τα δώρα για την ιερή αυτή θυσία, και σε ικετεύουμε, αξίωσέ μας, να την τελέσουμε με ειλικρινή πίστη και να την προσφέρουμε για τη σωτηρία του κόσμου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεέ Πατέρα, εσύ ο οποίος φωτίζεις κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο, φώτιζε, σε παρακαλούμε, τις καρδιές μας με το φως του προσώπου σου, για να σκεπτόμαστε πάντοτε αυτά που είναι αντάξια και αρεστά στη μεγαλοσύνη σου και να σε αγαπούμε με ειλικρίνεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.