2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ
23.04.2017
ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ
Παντοδύναμε Κύριε, ο Θεός της αιώνιας ευσπλαχνίας, ο οποίος με την επέτειο της Πασχαλινής Πανήγυρης αναζωπυρώνεις την πίστη στο λαό σου, αύξησε σ’ εμάς τη χάρη να κατανοήσουμε τον ανεκτίμητο πλούτο του Βαπτίσματος που μας εξάγνισε, του Πνεύματος που μας αναγέννησε και του Αίματος που μας λύτρωσε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα, ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Όλοι οι πιστοί ζούσαν στο ίδιο μέρος
και τα είχαν όλα κοινά.
Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων  (2,42-47)
Όλοι οι αδελφοί προσκαρτερούσαν στη διδαχή των αποστόλων και στην κοινωνία και στον τεμαχισμό του άρτου και στις προσευχές. Φόβος κατείχε κάθε ψυχή, και πολλά θαύματα και σημεία γίνονταν μέσω των αποστόλων. Και όλοι οι πιστοί ζούσαν στο ίδιο μέρος και τα είχαν όλα κοινά, και τα κτήματα και τις περιουσίες τους πουλούσαν και τα διαμοίραζαν σε όλους σύμφωνα με την ανάγκη που είχε ο καθένας. Και κάθε ημέρα προσκαρτερούσαν ομόψυχα στο ναό και τεμάχιζαν στα σπίτια τους τον άρτο και έτρωγαν την τροφή τους με αγαλλίαση και απλότητα καρδιάς, αινώντας το Θεό και έχοντας την εκτίμηση από όλο το λαό. Και κάθε ημέρα ο Κύριος πρόσθετε σ' αυτούς εκείνους που σώζονταν.
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (Ψ 118.)
Αντίφωνο:  Δοξάστε τον Κύριο, διότι είναι πανάγαθος,
αι αιώνιο το έλεός του.
Τώρα ας πει ο Ισραήλ ότι είναι καλός,*
επειδή αιώνιο το έλεός του.
Τώρα ας το πει η γενεά του Ααρών, *
επειδή αιώνιο το έλεός του.
Τώρα ας το πουν όσοι φοβούνται τον Κύριο, *
επειδή αιώνιο το έλεός του. Αντ.
Με εξώθησαν και μ' έσπρωξαν για να πέσω, *
και ο Κύριος με βοήθησε.
Ισχύς μου και ύμνος μου είναι ο Κύριος, *
κι έγινε για μένα σωτηρία.
Φωνή αγαλλίασης και σωτηρίας*
στις σκηνές των δικαίων. Αντ.
Ο λίθος, που απορρίφθηκε από τους οικοδόμους, *
αυτός έγινε ακρογωνιαίος.
Αυτό έγινε από τον Κύριο *
και είναι θαυμαστό στα μάτια μας.
Αυτή είναι η ημέρα που έκαμε ο Κύριος, *
ας ευφρανθούμε και ας αγαλλιάσουμε. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα
μέσω της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου  (1,3-9)
Ευλογητός ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτός που από τη μεγάλη του ευσπλαχνία μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα μέσω της ανάστασης του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς, για να κληρονομήσουμε μια άφθαρτη και αμόλυντη και αμάραντη κληρονομιά. Αυτή είναι φυλαγμένη στους ουρανούς για σας, οι οποίοι φρουρείστε από τη δύναμη του Θεού μέσω της πίστεως, για μια σωτηρία έτοιμη να αποκαλυφθεί στον έσχατο καιρό.
Για το λόγο αυτό είστε γεμάτοι αγαλλίαση, έστω και αν τώρα χρειαστεί να λυπηθείτε λίγο από ποικίλους πειρασμούς. Έτσι η γνησιότητα της πίστεώς σας, που είναι πολυτιμότερη από το χρυσάφι, που αν και χάνεται δοκιμάζεται όμως με τη φωτιά, να βρεθεί άξια για έπαινο και δόξα και τιμή κατά τη φανέρωση του Ιησού Χριστού. Εσείς τον αγαπάτε αν και δεν τον έχετε δει και τώρα, χωρίς να τον βλέπετε, όμως τον πιστεύετε και γι' αυτό αισθάνεστε αγαλλίαση και ανέκφραστη και ένδοξη χαρά, ενώ αποκτάτε τον τελικό σκοπό της πίστεώς σας, που είναι η σωτηρία των ψυχών σας.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια.
Επειδή με είδες, πίστεψες, λέει ο Κύριος.
Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν.
Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Μετά από οκτώ ημέρες, ήρθε ο Ιησούς.
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (20,19-31)
Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».
Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ' τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς. Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: «Είδαμε τον Κύριο!». Κι εκείνος τους είπε: «Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάχτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω».
Και μετά από οκτώ ημέρες, πάλι οι μαθητές του ήταν μέσα, και ο Θωμάς βρισκόταν μαζί τους. Κι ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, έρχεται πάλι ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη μαζί σας!». Μετά λέει στο Θωμά: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!». Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!». Του λέει ο Ιησούς: «Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν».
Βέβαια, ο Ιησούς έκαμε και άλλα πολλά σημεία ενώπιον των μαθητών του, που δεν έχουν γραφεί μέσα σ' αυτό το βιβλίο. Αλλά αυτά γράφηκαν για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί,
Ο αναστημένος Ιησούς είναι παρών ανάμεσά μας. Εκείνος μεσιτεύει για μας προς τον Πατέρα του. Με πίστη κι εμείς ας ψάλλουμε, όπως ο Θωμάς:
– Κύριέ μου * και Θεέ μου!
– Εμείς είμαστε η Εκκλησία σου που πιστεύει σε σένα. * Βοήθησέ μας να σε διακηρύττουμε ως Κύριό μας, με το λόγο και τη ζωή μας.
– Όπως η πρώτη χριστιανική κοινότητα μοιραζόμαστε το λόγο των Αποστόλων, την Ευχαριστία και την προσευχή. * Βοήθησέ μας ώστε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας την αδελφοσύνη και κάθε υλικό αγαθό με το οποίο μας πλούτισε η καλοσύνη σου.
– Πολλά μικρά παιδιά θα έλθουν σ' αυτή την πασχαλινή περίοδο σε συνάντηση μαζί σου Κύριε, με τα Μυστήρια της πίστεώς μας. * Χάρισέ τους τη δύναμη και τη χαρά του Πνεύματός σου.
– Διάφοροι συνάνθρωποί μας βασανίζονται, Κύριε, από αμφιβολίες γύρω από την πίστη τους. * Εσύ χάρισέ τους τη σιγουριά της άδολης πίστης, με το φως της αναστάσεώς σου.
Κύριε Ιησού, χωρίς να σε έχουμε δει με τα μάτια μας, όπως και οι προηγούμενες γενεές των χριστιανών, πιστεύουμε σε σένα. Βοήθησέ μας, ώστε μέσα σε ένα κόσμο που δεν πιστεύει, να παραμείνουμε πιστοί σε σένα μέχρι τέλος. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Δέξου με καλοσύνη, Κύριε, τις προσφορές του λαού σου (και όσων βαπτίσθηκαν αυτές τις ημέρες) και οδήγησέ μας στην αιώνια μακαριότητα, εσύ που μας κάλεσες στην πίστη και μας αναγέννησες με το Βάπτισμα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παντοδύναμε Κύριε, η δύναμη του Πασχαλινού Μυστηρίου που λάβαμε, ας συνεχίσει να ενεργεί σωτήρια στη ζωή μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.