Η ιδιαιτερότητα αυτού του Ιωβηλαίου
Η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος προκήρυξε ένα έκτατο Ιωβηλαίο, ένα Άγιο Έτος με θέμα την Ευσπλαχνία του Θεού. Το Ιωβηλαίο αυτό θα αρχίσει στις 8 Δεκεμβρίου 2015 με την Πανήγυρη της Αμίαντης Σύλληψης της Υπεραγίας Θεοτόκου και θα λήξει στις 20 Νοεμβρίου 2016 όταν θα πανηγυρίσουμε τον Ιησού Χριστό, Βασιλέα του Σύμπαντος.
Ο Πάπας προκήρυξε αυτό το έκτατο Ιωβηλαίο με την Βούλα που φέρει την ονομασία: «Το πρόσωπο της ευσπλαχνίας». Αυτό το σημαντικό και ωραίο κείμενο, έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά και πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις ενορίες της Εκκλησίας μας. Συνιστούμε και προτρέπουμε όλους τους πιστούς να το προμηθευτούν και να το μελετήσουν. Εμείς οι Επίσκοποί σας, μέσα από αυτήν την Εγκύκλιο Επιστολή, επιθυμούμε να φέρουμε πιο κοντά σε όλες και σε όλους εσάς αυτό το έγγραφο και συγχρόνως να δώσουμε ορισμένες πρακτικές οδηγίες για το νέο Άγιο Έτος, έχοντας πάντα ως γνώμονα την πρόσφατη Παπική Βούλα.
Αυτό το Άγιο Έτος έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψει κάποιος στη Ρώμη για να απολαύσει τις ιδιαίτερες πνευματικές χάρες που χορηγούνται στους πιστούς. Όπως είναι γνωστό, στις αρχές του Αγίου Έτους ο Πάπας ανοίγει την λεγόμενη «Θύρα του Ιωβηλαίου» στις τέσσερις «Ποντιφίκιες Βασιλικές» της Ρώμης. Αλλά ο Πάπας ορίζει και κάτι ακόμα: «Κατά την ίδια Κυριακή [την τρίτη Κυριακή της Παρουσίας], ορίζω, σε κάθε τοπική Εκκλησία, στον Καθεδρικό Ναό που είναι ο Ναός Μητέρα για όλους τους πιστούς, είτε σε ένα Ναό ιδιαίτερης σημασίας, να ανοίξει καθ΄ όλο το Άγιο Έτος, μια παρόμοια Θύρα της Ευσπλαχνίας. Κατ’ επιλογήν του τοπικού Επισκόπου, αυτή μπορεί να ανοίξει και στους προσκυνηματικούς Ναούς, που είναι προορισμοί πολλών προσκυνητών, όπου, στους ιερούς αυτούς τόπους, συχνά η θεία χάρη αγγίζει την καρδιά τους και βρίσκουν την οδό της μεταστροφής.
Κάθε τοπική Εκκλησία, λοιπόν, θα εμπλακεί άμεσα στο να ζήσει αυτό το Άγιο Έτος ως μια έκτακτη περίοδο χάρης και πνευματικής ανανέωσης. Για τον λόγο αυτό, το Ιωβηλαίο, θα εορταστεί στη Ρώμη όπως και στις τοπικές Εκκλησίες ως ορατό σημείο της κοινωνίας όλης της Εκκλησίας» (Βούλα, αρ. 3).


Λογότυπο του Ιωβηλαίου
της Ευσπλαχνίας
Το λογότυπο και το μότο του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας συνοψίζουν το νόημα της χριστιανικής ευσπλαχνίας. Το μότο Σπλαχνικοί όπως ο Πατέρας (Λκ 6,36) υποδεικνύει να ζήσουμε την ευσπλαχνία σύμφωνα με το παράδειγμα του Πατέρα, ο οποίος ζητά να μην κρίνουμε και να μην καταδικάζουμε αλλά να συγχωρούμε και να δίνουμε αγάπη και συγχώρεση δίχως μέτρο. (Λκ 6,37-38)
Το  λογότυπο – έργο του Ιησουίτη π. Marko I. Rupnik – δείχνει τον Ιησού, τον Υιό του Θεού, να έχει φορτωμένο στους ώμους του τον χαμένο άνθρωπο,
ανακτώντας μια εικόνα ιδιαίτερα αγαπητή στην αρχέγονη Εκκλησίας: δείχνει την αγάπη του Χριστού, ο οποίος εκπληρώνει το μυστήριο της Ενσάρκωσής του με την απολύτρωση.
Το σκίτσο τονίζει ότι ο Καλός Ποιμένας (δηλ. Ο Ιησούς) αγγίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση και το κάνει με τέτοια αγάπη ώστε να της αλλάξει τη ζωή. Ο καλός Ποιμένας, με πολύ ευσπλαχνία, φορτώνεται την ανθρωπότητα, τα μάτια όμως συγχέονται μ' εκείνα του ανθρώπου. Ο Χριστός βλέπει με τα μάτια του Αδάμ κι αυτός με τα μάτια του Χριστού. Έτσι κάθε άνθρωπος ανακαλύπτει στο Χριστό, τον νέο Αδάμ, την ίδια του τη φύση και το μέλλον που τον περιμένει, απολαμβάνοντας στο βλέμμα Του την αγάπη του Πατέρα.
Όλη η σκηνή τοποθετείται σε ένα αμυγδαλωτό σχήμα, αγαπημένη μορφή της αρχέγονης και μεσαιωνικής εικονογραφίας, ανακαλώντας την συνύπαρξη της θεϊκής και της ανθρώπινης φύσης στο Χριστό. Τα τρία ομόκεντρα ωοειδή με προοδευτικά όλο και πιο ανοιχτό χρώμα προς τα έξω, δείχνουν την κίνηση του Χριστού, ο οποίος οδηγεί τον άνθρωπο έξω από τη νύχτα της αμαρτίας και του θανάτου. Από την άλλη, το βάθος του σκούρου χρώματος δείχνει και την ανεξιχνίαστη αγάπη του Πάτερα που όλα τα συγχωρεί.