Μαργαρίτα Ρυτάν, 
Αδελφή του Ελέους, Μάρτυρας 
(1736-1794)
Θύμα της Γαλλικής Επανάστασης 200 χρόνια μετά η Αδελφή του Ελέους Μαργαρίτα Ρυτάν ανακηρύσσεται Μακάρια στις 19 Ιουνίου 2011 στην πόλη Ντάξ της Γαλλίας. Ζήτω ο Σταυρός του Ιησού!
Περίμενε 200 χρόνια για να ανακηρυχθεί Μακάρια η Aδελφή του Ελέους του Αγίου Βικεντίου Μαργαρίτα Ρυτάν (MARGUERITE RUTAN) την οποία εκτέλεσε αργότερα η Γαλλική Επανάσταση επειδή διάβρωνε το πνεύμα της θυσιαζόμενη για τους πιο φτωχούς που υποτίθεται ότι κόπτεται η Επανάσταση .Πολλά είναι τα θύματα ανάμεσα στους χριστιανούς της Γαλλίας, μεταξύ αυτών φτωχοί, χωρικοί και περισσότεροι από 200 ιερείς, μοναχοί και μοναχές.

Ποια η αιτία ;
Δε σεβόταν το πολιτικό Σύνταγμα της χώρας που ζητούσε την αποκοπή της Γαλλικής Εκκλησίας από την παποσύνη και την Αγία Έδρα. Ανάμεσα στις αδελφές της Αγάπης Ελέους του Αγίου των πιο φτωχών Βικεντίου, Εκείνες οι τέσσερεις του Αρράς (Βόρεια Γαλλία 1794),Μακάριες και οι δύο του ANGERS (Βορειο-Δυτική Γαλλία) και αυτές Μακάριες κατά την εποχή που λέγεται του Τρόμου (1793-1794). Από μόνο τα Βικεντιανά τάγματα μετράμε 5 Λαζαριστές Πατέρες Μάρτυρες Μακάριοι στον Άγιο Φιρμίνο στο Παρίσι και επτά μοναχές Μακάριες με τη μέλλουσα να γίνει Μαργαρίτα Ρυτάν. Χύθηκε πολύ αίμα χριστιανικό κατά τη Γαλλική επανάσταση που συμβολίζει σήμερα την αφετηρία της υπάρξεως των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ποια ήταν η Αδελφή Μαργαρίτα;
Μια απλή Αδελφή του Ελέους - ο πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας. Η Μαργαρίτα διεύθυνε το χριστιανικό νοσοκομείο Άγιος Ευτρόπιος στην πόλη Ντάξ( Dax) στην περιοχή Λαντ κοντά στον Ειρηνικό ωκεανό της δυτικής Γαλλίας, λίγα χιλιόμετρα μόλις ,από τον Δήμο Άγιος Βικέντιος ντε Πωλ όπου γεννήθηκε ο « Άγιος της ανθρώπινης ευσπλαχνίας». Στην ηλικία των 43 χρόνων, το διευθύνει δηλαδή από το 1779 έως τις 9 Απριλίου 1794, όπου μετά από τρείς μήνες φυλάκιση εκτελείται στην λαιμητόμο. Απώθησε το δήμιο της λέγοντας του : « Ποτέ άνθρωπος δε με άγγιξε» και συ τώρα με εκτελείς; φαίνεται ότι υπονοούσε. Μόνη της αφαιρεί το μοναχικό πέπλο που φοράει αυτή η πρωτοπόρος των κοινωνικών έργων της Εκκλησίας, η Θυγατέρα της Αγάπης Ελέους του Αγίου Βικεντίου και της Αγίας Λουίζας ντε Μαριγιάκ, και ενώ παραδίδεται στους εχθρούς της ψελλίζει το Μεγαλυνάριο (MAGNIFICAT) που ο Άγιος Λουκάς βάζει στα χείλη της Παναγιάς, ενώ παραδίδει το πνεύμα της στο Θεό. Τι πίστη , τι υποταγή στο θέλημα του Θεού!
Άξια προς μίμηση στις δύσκολες στιγμές της ζωής. Πρόκειται να ανακηρυχθεί Μακάρια χάρη στο θέσπισμα της Αγίας Έδρας που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου πέρυσι που έβαλε ένα τέλος στην κανονική δίκη που ξεχάστηκε από 80 χρόνια τώρα. Αναγνωρίστηκαν δηλαδή οι ηρωικές της αρετές. Πρόκειται να ανακηρυχθεί Μακάρια στο Στάδιο της πόλης Ντάξ (Λάντ) στις 19 Ιουνίου 2011, ημέρα Κυριακή. Αυτή η πόλη είναι περίφημη για τα ιαματικά της λουτρά από την εποχή των Ρωμαίων, ότι σημαίνει και το όνομά της.

Τι λέει ο επιτόπιος Επίσκοπος για το έκτακτο αυτό γεγονός της Επισκοπής του AIRE και DAX :
«Ανακηρύσσοντας την Αδελφή Μαργαρίτα ΜΑΚΑΡΙΑ η Εκκλησία θέλει να προτείνει στους χριστιανούς την μαρτυρία μιας πίστεως» εξηγεί ο επιτόπιος Επίσκοπος Σεβ. Φίλιππος BRETON που έκαμε τα πάντα για να ανακηρυχθεί Μακάρια. Μια ζωή δοσμένη στους φτωχούς και τους αρρώστους στο νοσοκομείο Άγιος Ευτρόπιος της πόλης Ντάξ. Απαλλαγμένη αρχικά από την επανάσταση ,εκείνη που αρνήθηκε να ορκιστεί στο πολιτικό Σύνταγμα, δεν επέζησε στην εποχή του λεγόμενου Τρόμου στην ιστορία της Γαλλίας. « Ο δήμος της πόλης Ντάξ θα λυπάται για πολύ καιρό αυτήν την ενάρετη γυναίκα, που από χαρακτήρα προερχόταν από τη θρησκευτική της γνώμη, θυσιάστηκε απάνθρωπα για λόγους που πρέπει να αποδεχθούμε», έγραφε το διευθυντήριο της περιοχής του Ντάξ ένα χρόνο μετά το θάνατο της Μαργαρίτας.
Η παρουσία της στον κόσμο την κάνει επίκαιρη, εκτιμά η Αδελφή Φραγκίσκα PETIT, Θυγατέρα του Ελέους στο Παρίσι. «Ήταν μια γυναίκα δραστήρια και καλά προσγειωμένη». Πρόκειται πράγματι για μια γυναίκα ανδρεία και δυναμική ώστε να γίνει στόχος των επαναστατών. Η εκεί Επισκοπή θέλει να γίνει γνωστή η φυσιογνωμία της μέλλουσας Μακάριας, γι’ αυτό στις 9 Απριλίου λαβαίνει μέρος ένα συνέδριο γύρω απ’ αυτήν καθώς και άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου. Μπαίνει μέσα στο ποιμαντικό σχέδιο δύο ετών με θέμα : «Ξεκινάμε από το Χριστό».
«Οι νέοι μας ενδιαφέρουν, βεβαιώνει ο επίσκοπος Φίλιππος BRETON, για εκείνους που αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους, το χάρισμά της μπορεί να είναι ένας δρόμος και πηγή πολλών χαρίτων».
Οι Αδελφές του Ελέους σήμερα είναι λίγο λιγότερες από 19 χιλιάδες στην Οικουμένη. Μέσα σε δέκα χρόνια είναι η 5η Αδελφή που ανακηρύσσεται Μακάρια. Ας είναι μια δύναμη και μία ελπίδα αυτή η Μακαριωνυμία για τις μοναχικές Βικεντιανές κλήσεις και άλλες , που αναμένουμε να φυτρώσουν μέσα στις χριστιανικές μας κοινότητες σε χρόνια πιο δύσκολα και απαιτητικά. Ο Θεός δε μας εγκαταλείπει ποτέ. Συμπορεύεται μαζί μας κάθε μέρα. Ας το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα.


Π. Ιωάννης Λούβαρης,
Λαζαριστής