Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο… Μυστήρια
Η κοινότητα των καθολικών της Θεσσαλονίκης, όπως είναι σε όλους γνωστό, είναι πολυεθνική, έχει όμως κάτι το χαρακτηριστικό που τη διακρίνει από άλλες παρόμοιες κοινότητες στην Ελλάδα: είναι η μοναδική, ίσως, κοινότητα που αυξάνεται κάθε χρόνο μέσω της χορήγησης των Μυστηρίων της Χριστιανικής Μύησης, όχι μόνο στα νήπια, αλλά και σε ενήλικες.
Αυτό έγινε αντιληπτό για άλλη μία φορά, το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου, με την παρουσία του Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου στη Θεσσαλονίκη, του Σεβ/του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη
Στο κατηχητικό όχι μόνο Πρώτη Κοινωνία και Χρίσμα, αλλά και βαφτίσια
Το πρωί του Σαββάτου, στο Κατηχητικό κέντρο του Αποστολικού Βικαριάτου στη Σταυρούπολη, ο Επίσκοπός μας χορήγησε το Βάπτισμα σε οκτώ μικρά παιδιά του κατηχητικού. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό σημείο, το ότι τα μικρά παιδιά δεν κατηχούνται μονάχα για να λάβουν την Αγία Ευχαριστία και το Μυστήριο του Χρίσματος, αλλά, από  τη στιγμή, που, για διάφορους λόγους,  δεν είναι βαπτισμένα από την νηπιακή τους ηλικία, τους δίνεται η ευκαιρία, προτού λάβουν το βάπτισμα, να τους παρέχονται τα πρώτα στοιχεία της χριστιανικής πίστης. Έτσι, μπόρεσαν τα ίδια να δώσουν συνειδητά  τις υποσχέσεις  του βαπτίσματος.
Τα παιδιά αυτά, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από γονείς αλβανικής καταγωγής που ζουν πλέον και εργάζονται με εντιμότητα στην Ελλάδα. Όλη η ιερά Ακολουθία της τελετής του Βαπτίσματος των παιδιών, που τα συνόδευαν οι γονείς, οι ανάδοχοι και οι συγγενείς τους, χρησιμοποιήθηκε με εύληπτο τρόπο από τον Επίσκοπο, ως Κατήχηση «σε δράση» για όλα τα παιδιά του Κατηχητικού που ήταν όλοι παρόντες σε αυτήν την τελευταία ημέρα της κατηχητικής χρονιάς. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να ακούσουν, αλλά να ζήσουν το Μυστήριο της Βάπτισής τους και να συμμετάσχουν ενεργά στη χορήγησή του. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί και να κλείσει η φετινή κατηχητική χρονιά, με μία τελετή που άφησε σε όλους μία γλυκιά και όμορφη ανάμνηση και τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διοργάνωσή της. Στα παιδιά ευχόμαστε, από καρδιάς, να ριζώσει μέσα τους η πίστη, να ευδοκιμήσει στη συνείδησή τους ότι ανήκουν πλέον στο Σώμα της Εκκλησίας, στο Σώμα του Χριστού και να αισθανθούν πλέον, όχι απλά φίλοι μέσα σε ένα κατηχητικό σχολείο, αλλά αδέλφια εν Χριστώ.
Χορήγηση μυστηρίων Χριστιανικής Μύησης σε ενήλικες
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, ο Αρχιεπίσκοπος χορήγησε τα τρία Μυστήρια της Χριστιανικής Μύησης (Βάπτισμα, Χρίσμα και Αγία Ευχαριστία) σε 14 ενήλικες αλβανικής και νιγηριανής καταγωγής. Μερικοί μάλιστα από αυτούς ήταν ανδρόγυνα. Οι νεοφώτιστοι προετοιμάστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς γι’αυτήν την χορήγηση των Μυστηρίων, μέσα από διάφορα στάδια, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη Διάταξη της Ακολουθίας της Χριστιανικής Μύησης Ενηλίκων, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της χώρας μας το 2008.
Η τελετή αν και υπήρξε, αναπόφευκτα μεγάλη σε διάρκεια, κράτησε το ενδιαφέρον όλων όσων παρευρέθηκαν αμείωτο και ζωντανό. Σ’αυτό συνέβαλε και ο Επίσκοπος, επεξηγώντας μαζί με τον π. Μάρεκ, βήμα - βήμα την τελετή. Ο π. Μάρεκ Όβσιακ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προετοίμασε εντατικά και με ζήλο, όλους τους υποψήφιους για την τελετή της Χριστιανικής τους Μύησης. Είναι ήδη ο έκτος χρόνος που πραγματοποιείται αυτή η τελετή στη Θεσσαλονίκη και ήδη, περισσότεροι από 200 ενήλικοι αδελφοί μας έχουν ενσωματωθεί στην τοπική Εκκλησία του Αποστολικού Βικαριάτου. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να υλοποιηθεί ο νέος Ευαγγελισμός στον οποίον συχνά αναφέρονταν ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος, αλλά και ο διάδοχός του ο Πάπας Φραγκίσκος. Έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία για την προετοιμασία των υποψηφίων της ερχόμενης κατηχητικής χρονιάς. Μετά από την τελετή ακλούθησε μια αδελφική συνεστίαση με ελληνικά, αλβανικά και αφρικανικά εδέσματα.
Η χορήγηση των Μυστηρίων όμως δεν τελείωσε την Κυριακή το πρωί με το Χρίσμα των παιδιών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα ζευγάρια στα οποία είχαν χορηγηθεί τα Μυστήρια της Χριστιανικής Μύησης, ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του χριστιανικού Γάμου και στη ίδια τελετή βαφτίστηκαν και τα μικρά τους παιδιά. Ο π. Μάρεκ, ως υπεύθυνος της ποιμαντικής των αλβανοφώνων, είχε προετοιμάσει πνευματικά τα ζευγάρια και τέλεσε στα αλβανικά τα δύο ιερά Μυστήρια
Χορήγηση Μυστηρίου Χρίσματος σε παιδιά του Κατηχητικού – Μνημόσυνο για τον Αδ. Γιάννη Πρίντεζη
Την Κυριακή ο Επίσκοπός μας χορήγησε το Χρίσμα σε επτά παιδιά του κατηχητικού και την Α’ Κοινωνία σε μερικά από τα παιδιά που είχαν βαπτιστεί την προηγούμενη μέρα. Αυτό το γεγονός δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη εορταστική ατμόσφαιρα μέσα στην καθολική κοινότητα της πόλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος, γιορτάσαμε την Πεντηκοστή μια Εβδομάδα νωρίτερα. Πράγματι, όλη η ατμόσφαιρα είχε τα χαρακτηριστικά της Πεντηκοστή: πολυεθνική συνάθροιση, μεγάλος ενθουσιασμός, διάχυτη χαρά. Και όλα αυτά μολονότι η χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος συνέπεσε με την πρώτη επέτειο του θανάτου του μακαριστού Αδελφού Ιωάννη Πρίντεζη. Συγγενείς του ταξίδεψαν από τη Σύρο, όπως και εκπρόσωποι του Τάγματος των Π.Π. Λαζαριστών από την Επαρχία των Παρισίων, στην οποία υπάγεται και η Ελλάδα, για να προσευχηθούν μαζί μας για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπητού μας Frere Jean. Προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση της ψυχής του Αδελφού Γιάννη, που υπήρξε μία πολύ σημαντική μορφή στην καθολική κοινότητα της πόλη και η προσφορά του αντανακλά ακόμη και σήμερα σε πολλές εκφράσεις τόσο του Τάγματος που υπηρέτησε, όσο και των καθολικών μας.
Βάφτιση του Ραφαήλ
Σαν επιστέγασμα αυτής τόσο πλούσιας σε συμβολισμούς ημέρας, ήρθε και η βάπτιση από τον Επίσκοπο, του Ραφαήλ, του μικρού γιου του γνωστού σε όλους μας Φέλιξ. Τον Φέλιξ και τη σύζυγό του Αντουανέτα και οι δύο από το Κονγκό, τους γνωρίζουν όλοι μέσα στην κοινότητά μας. Κάθε σαββατοκύριακο ο Φέλιξ αφήνει την ιατρική του ιδιότητα, παίρνει το πουλμανάκι του κατηχητικού και οργώνει τη Θεσσαλονίκη, μαζεύοντας το πρωί τα παιδιά του δημοτικού και το απόγευμα τους εφήβους για την κατήχηση. Μαζί με την σύζυγο του Αντουανέτα είναι ένας από τους εμψυχωτές των εφήβων. Κάθε Κυριακή, όταν δεν εφημερεύει, ο Φέλιξ φοράει το άσπρο στιχάριο και μαζί με την κόρη του Λούση και τον μικρό Βικέντιο, υπηρετούν την Θεία Λειτουργία.
Η χορωδία των αφρικανών γέμισε την εκκλησία μας με αφρικανικές μελωδίες και με τις χαρακτηριστικές ιαχές με τις οποίες οι αφρικανοί εκφράζουν τη χαρά τους στα μεγάλα γεγονότα.
Η χορήγηση αυτών των Μυστηρίων, στα οποία έλαβαν μέρος πολλοί από τους καθολικούς της Θεσσαλονίκης, από διάφορες εθνικότητες, απέδειξε για ακόμα μία φορά τον τρόπο με τον οποίον η Εκκλησία μας ζει έμπρακτα αυτό που διαβάσαμε στο ανάγνωσμα της βάπτισης: «τώρα δεν υπάρχει Έλληνας ή Ιουδαίος, περιτετμημένος ή απερίτμητος, βάρβαρος, σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά όλοι ήσαστε ένα εν Χριστώ» (Κολ. 3,9).
Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου η ιεραποστολή είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, μία παρόμοια δραστηριότητα πιθανόν να αποτελεί απλή ρουτίνα. Για εμάς όμως στην Ελλάδα, για εμάς στο Αποστολικό Βικαριάτο, ένα τέτοιο σαββατοκύριακο προσφέρει ελπίδα και χαρά και δεν μπορεί παρά να είμαστε ευγνώμονες προς το Θεό, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο δεν μας εγκαταλείπει, αλλά μας δείχνει συνεχώς δείγματα της παρουσίας και της αγάπης Του ανάμεσά μας.