ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
2014
Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, Εορτή των Θεοφανίων, μετά τη Θεία Λειτουργία των 10:00, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατού μας π. Ιωάννη Σπιτέρη, ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας στην ενοριακή αίθουσα. Αφού παρουσιάστηκε στους πιστούς όλη η ενοριακή δράση για το 2014 και λίγο πριν ευλογήσει την Βασιλόπιτα, ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς και τους ενορίτες για την ενεργή συμμετοχή και προσφορά τους, ευχόμενος να τους ανταμείψει ο Κύριος, και επισήμανε ότι πέρα από τις δράσεις μιας Ενορίας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και να εμπλουτίζουμε το πνευματικό κομμάτι αυτής!

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ Ι. ΝΑΟΣ
ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η Ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, είναι ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός της Θεσσαλονίκης και απαρτίζεται από πιστούς που προέρχονται από διάφορες χώρες δίνοντας στο Ναό έναν χαρακτήρα πολυεθνικό, καθολικό.
Για την εξυπηρέτηση των διαφόρων γλωσσικών ομάδων της Ενορίας μας τελούνται, ανά μία φορά το μήνα, Θείες Λειτουργίες στα ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά και πολωνικά ενώ δύο φορές την εβδομάδα τελείται Θεία Λειτουργία στα αγγλικά εξυπηρετώντας τόσο την αγγλόφωνη ομάδα όσο και τον κόσμο που βρίσκεται στην πόλη μας για τουρισμό. Επίσης χάρη στην φροντίδα και την καλή συνεργασία του Εφημερίου μας με τον π. Μarek Owsiak, και την ενορία της Γκρούντα (Σκόδρα), τελούνταν ανά δύο περίπου μήνες Θεία Λειτουργία στα αλβανικά προς εξυπηρέτηση των αλβανών αδελφών μας.
Η Ενορία μας δέχεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό γκρουπ από διάφορες χώρες του εξωτερικού, Ευρωπαϊκές και μη, που συνήθως πραγματοποιούν προσκύνημα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και τελούν τη Θεία Λειτουργία. Επίσης πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης, τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ναό μας, στα πλαίσια της θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης και γνωριμίας με την Καθολική Εκκλησία.
Στις αρχές του χρόνου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Συμπροσευχής για την Χριστιανική Ενότητα, πραγματοποιήθηκε στην Ενορία μας η Οικουμενική βραδιά Συμπροσευχής, της οποίας την προετοιμασία επιμελήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο ο π. Ιωάννης Λούβαρης.
Στις 11 Φεβρουαρίου – Μνήμη της Αειπαρθένου Μαρίας της Λούρδης και Εορτή των Ασθενών, τελέστηκε ειδική Θ. Λειτουργία με τη χορήγηση του ευχελαίου στους ηλικιωμένους ενορίτες μας, στους ασθενείς αλλά και σε όσους το είχαν ανάγκη.
Με μεγάλη χαρά, τον μήνα Απρίλιο η Ενορία μας φιλοξένησε για λίγες ημέρες τον Πατέρα Λεών Κοσκίνη, ο οποίος τέλεσε Πνευματικές Ασκήσεις, ενόψει του Εορτασμού του Πάσχα, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου με θεματολογία: Εξομολόγηση – Προσευχή – Θεία Κοινωνία.
Τον Ιούνιο, η Ενορία μας γιόρτασε την Πανήγυρη της Πεντηκοστής, μ’ έναν χαρακτήρα πολυεθνικό. Τα αναγνώσματα, οι Δεήσεις, οι ψαλμοί και τα άσματα ακούστηκαν σε διάφορες γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, κονγκολέζικα, ισπανικά, πολωνικά και αλβανικά) συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλες οι γλωσσικές ομάδες.
Στις 2 Νοεμβρίου, Ημέρα των Κεκοιμημένων Πιστών, όπως κάθε χρόνο, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε, με πλήθος κόσμου, στο Καθολικό Κοιμητήριο «Άγιος Βικέντιος», εις μνήμη όλων των κεκοιμημένων πιστών μας.
Στις 30 Νοεμβρίου, μαζί με την Πανήγυρη του Ιησού Χριστού Βασιλέα - Εορτή των Νέων μας, έλαβε μέρος από τον Σεβασμιότατό μας και η Τελετή Έναρξης του Έτους της Αφιερωμένης Ζωής (2014 - 2015), όπως προκήρυξε ο Πάπας Φραγκίσκος για όλη την Καθολική Εκκλησία.
Στις 8 Δεκεμβρίου – Πανήγυρη της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας και Πανήγυρη του Καθεδρικού μας Ναού, η Θ. Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιότατού μας π. Ιωάννη Σπιτέρη και ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Ομίλου «Άγιος Βικέντιος Ντε Πωλ» το οποίο επιμελήθηκαν οι Κυρίες του Ομίλου.
Η Ενορία μας κάθε Μάρτιο, ενόψει της Εορτής του Αγίου Ιωσήφ, διοργανώνει προσκύνημα σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ κάθε Ιούνιο στην Καβάλα, για την Εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Φέτος, περίπου 45 ενορίτες μας, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι μας αλλά και παιδιά του κατηχητικού, συμμετείχαν και στα προσκυνήματα και γιόρτασαν μαζί με τους τοπικούς πιστούς την Πανήγυρη των Ναών, των οποίων την Ποιμαντική έχει ο π. Janusz Zwolinski.
Κάθε χρόνο στο Ναό μας, ενόψει των Χριστουγέννων και του Πάσχα, διοργανώνονται δωρεάν συναυλίες από το Κρατικό Ωδείο και το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με αντίστοιχη μουσική θεματολογία, όπου πλήθος κόσμου έρχεται για να παρακολουθήσει.
Κατά το έτος 2014 τελέστηκαν στην Ενορία μας 6 γάμοι και 22 Βαπτίσεις. Την 1η Κοινωνία έλαβαν 20 παιδιά και 9 ενήλικοι και το Μυστήριο του Χρίσματος 17 παιδιά και 9 ενήλικοι. Η Ενορία μας συνόδευσε φέτος στην τελευταία τους κατοικία 26 ενορίτες, μεταξύ των οποίων και τον αγαπητό μας νέο, Σπύρο Μπουχάγιερ.
Συγχαίρουμε επίσης τον π Janusz Zwolinski, για την θέση του ως Γενικός Βικάριος Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, όπως διορίστηκε από τον Σεβασμιότατό μας, και του ευχόμαστε κάθε δύναμη στα καινούρια του καθήκοντα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Επισκόπό μας Σεβ. π. Ιωάννη Σπιτέρη, που αν και μ’ ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα, δε δίστασε να παραβρίσκεται κοντά μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να τελεί τις επίσημες Εορτές και να παρευρίσκεται με το Ποίμνιο καθώς και για να συζητήσει Ποιμαντικά και Λειτουργικά θέματα μαζί με τους Ιερείς και το Ενοριακό Συμβούλιο.
Τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον και την αγάπη του.
Ο Εφημέριός μας π. Γεώργιος Όβσιακ και οι υπόλοιποι Ιερείς μας, π. Αγαπήτ Εμπιαγκένα, υπεφημέριος, π. Ιωάννης Λούβαρης, βοηθός εφημερίου και π. Γιάνους Ζβολίνσκι, υπεύθυνος Ποιμαντικής Καβάλας – Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου φρόντισαν για την εύρυθμη λειτουργία του Ναού, των θεσμών αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών. Τους ευχαριστούμε θερμά για το αδιάκοπο έργο τους προς όφελος της δική μας εξυπηρέτησης.
Οι διάφοροι θεσμοί και οργανώσεις που λειτουργούν στην Ενορία μας, και που απαρτίζονται από πιστούς όλων των γλωσσικών ομάδων, με τις συνεχείς δράσεις τους και τη βοήθεια των πνευματικών τους παραστατών, προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την κοινότητα και τον πλησίον. Τους ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώνουν και την καλή τους θέληση. Ιδιαίτερα σημαντική για την Ενορία μας είναι και η παρουσία των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας αλλά και του Αδελφού Νικόλαου Πρίντεζη, του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωάννη Βαπιστή Δελασάλ, που βοηθούν και εμψυχώνουν αυτήν την κοινότητα με τον δικό τους τρόπο.
Οι Ιερείς μας, οι Μοναχοί, οι Αδελφές και όλοι οι ενορίτες είναι ο παλμός αυτής της Ενορίας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, και ευχές για μια ευλογημένη και δημιουργική χρονιά σε προσωπικό και κοινοτικό επίπεδο, με τη Μεσιτεία της Παναγίας και τη Χάρη του Θεού.
…«Δεν υπάρχουν Ιερείς χωρίς Κοινότητα
και δεν υπάρχει Κοινότητα δίχως Ιερείς»…

ΕΝΟΡΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Ενοριακό Ποιμαντικό Συμβούλιο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό όλης της δράσης της Ενορίας καθώς μετέχουν σ’ αυτό όλοι οι Ιερείς, εκπρόσωποι των μοναχών, εκπρόσωποι όλων των θεσμών και αιρετά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των ενοριτών.
Το Ενοριακό Ποιμαντικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εκτός από τις καθιερωμένες ενημερώσεις των θεσμών μέσω των αντιπροσώπων τους, συζητούνται οργανωτικά θέματα της ενοριακής ζωής, τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και αναζητούνται οι καλύτεροι τρόποι αναθέρμανσης και αναζωογόνησης της Καθολικής Κοινωνίας – Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο του 2014, έλαβαν μέρος οι εκλογές του Νέου Ενοριακού Συμβουλίου για τα έτη 2014 – 2017 και διορίστηκαν από τον Σεβασμιότατό μας π. Ιωάννη Σπιτέρη τα νέα μέλη (αιρετά και μη).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Διαχειριστική Επιτροπή της Ενορίας μας, σε κάθε συνεδρίαση, μελετάει την οικονομική κατάσταση του Ταμείου της Ενορίας. Δυστυχώς όπως διαπιστώνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και τους τεράστιους φόρους με τους οποίους επιβαρύνεται η Ενορία, τα έσοδα έχουν κάθε χρόνο καθοδική πορεία και είναι λιγότερα από τα έξοδα.
Αν και παρ’ όλες τις δυσκολίες η Ενορία μας προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της, η συνέχιση των οικονομικών καταστάσεων, η μη πληρωμή των ενοικίων, η μεγάλη φορολογία κ.τ.λ. θα έχουν σαν συνέπεια τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Με την εκλογή του Νέου Ενοριακού Συμβουλίου (2014 - 2017), διορίστηκαν από τον Σεβασμιότατό μας π. Ιωάννη Σπιτέρη και τα καινούρια μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής: π. Jerzy Owsiak CM, Αδ. Νικόλαος Πρίντεζης, κ. Ισσάμ Σους και κ. Λούης Λουδοβίκος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
Σκοπός της επιτροπής της Θείας Λατρείας είναι η εμψύχωση της λειτουργικής ζωής της Ενορίας. Η Επιτροπή φροντίζει ώστε οι τελετές να εμφανίζονται όσο γίνεται περισσότερο οργανωμένες, ζωντανές και κατανυκτικές για να βοηθήσουν καλύτερα τους πιστούς στην προσευχή τους.
Στο πλαίσιο της Επιτροπής λειτουργεί μια πολυφωνική Χορωδία που απαρτίζεται από Ενορίτες και η οποία λαμπρύνει τόσο τις εορταστικές Θείες Λειτουργίες, όσο και τις έκτακτες τελετές στην Ενορία.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την συνεχή φροντίδα του μαέστρου και οργανοπαίκτη κ. Ηλία Σαλσά, του κ. Παντελή Πρίντεζη και της οργανοπαίκτριας Μιράντας Σιλάβου. Έκτος από τους ενορίτες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις λειτουργικές τελετές, (αναγνώσματα – ψαλμοί – δεήσεις – καλαθάκι προσφοράς κ.α.), ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρουσία των λειτουργο-υπηρετών (παιδιά του κατηχητικού, έφηβοι και νέοι της Ενορίας μας).

ΟΜΑΔΑ «ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
Η Επιτροπή Μέριμνας για την Οικογένεια μετράει ήδη 8 χρόνια λειτουργίας στην Ενορία μας.
Η Επιτροπή αποτελείται από ιερέα – πνευματικό παραστάτη και από ζευγάρια – μέλη της Καθολικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Με την σύνθεση της αντικαθρεφτίζει την συνοχή της πολυπολιτισμικής κοινότητας των πιστών της Ενορίας. Η επαγγελματική ιδιότητα και κοινωνική δράση των μελών της Επιτροπής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εγκυκλίου FAMILIARIS CONSORTIO σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό που θα ασχοληθεί με την λαϊκή ποιμαντική οικογενειών.
Η Επιτροπή Μέριμνας για την Οικογένεια έχει σκοπό την χριστιανική υποστήριξη της οικογένειας και απευθύνεται:
· Στους νέους που επιθυμούν να παντρευτούν ή να επιλέξουν τον ιερατικό – μοναχικό βίο στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της οικογένειας.
· Σε ζευγάρια που βιώνουν μία κρίση ή δυσκολία.
· Σε όλες τις οικογένειες της Ενορίας μας που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της οικογενειακής τους ζωής.
Η Επιτροπή Μέριμνας για την Οικογένεια προσφέρει :
· Πνευματική συμπαράσταση και υποστήριξη, δηλαδή την εμβάθυνση της πνευματικότητας της οικογένειας, την καλύτερη κατανόηση του μυστηρίου του γάμου, την υποστήριξη της χριστιανικής μόρφωσης των παιδιών.
· Νομική στήριξη που αφορά την ύπαρξη της ίδιας της οικογένειας ή ειδικών προβλημάτων στο πρόσωπο του κάθε μέλους.
· Ιατρική υποστήριξη των μελών της οικογένειας, δηλαδή ενημέρωση για σχετικά θέματα μεταξύ των οποίων είναι και ο οικογενειακός προγραμματισμός.
· Ψυχολογική συμβουλευτική, δηλαδή από κοινού διερεύνηση των δυσκολιών με σκοπό την κατανόηση και αντιμετώπιση των αντικειμενικών ή υποκειμενικών παραγόντων που συνδέονται με τις δυσκολίες που βιώνει η οικογένεια ή κάποιο μέλος.
· Κοινωνική υποστήριξη, δηλαδή βοήθεια στην τακτοποίηση αστικών ζητημάτων, πληροφόρηση για θέματα επιδομάτων και προνομιακών ζητημάτων.
Δράσεις της Επιτροπής Μέριμνας για την Οικογένεια
Η Επιτροπή Μέριμνας δημιουργήθηκε για να προσφέρει στην ενοριακή μας κοινότητα μια δέσμη δράσεων όπως:
· Πρόγραμμα προετοιμασίας για το γάμο
· Επιμορφωτικά σεμινάρια και κύκλοι εισηγήσεων
· Πνευματικές ασκήσεις για συζύγους και οικογένειες
· Εξειδικευμένη συμβουλευτική, ανά περίπτωση
· Εορταστικές επετείους
· Εκδηλώσεις με στόχο την ενδυνάμωση της Χριστιανικής οικογένειας
Συγκεκριμένα το έτος 2014:
· Η Επιτροπή Μέριμνας για την Οικογένεια συνέχιζε αθόρυβα να προσφέρει μόνο την εξειδικευμένη νομική και ψυχολογική συμβουλευτική ανάλογα με την περίπτωση.
· Δεν της ζητήθηκε να συμμετέχει στην προετοιμασία νέων ζευγαριών πάρα το γεγονός ότι τα μέλη της δηλώσαν την πρόθεσή τους στην κοινή συνάντηση που είχαν με το εφημέριο την άνοιξη του 2014.
· Στις 22 Νοεμβρίου 2014, οι εκπρόσωποι της Μέριμνας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου πατέρα Ιωάννη Σπιτέρη, συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα «Χριστιανοί της Ευρώπης και σύγχρονα ηθικά διλήμματα» - μια πρώτη διαχριστιανική συνάντηση για την οικογένεια στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Η Επιτροπή των Δημοσίων Σχέσεων αποτελεί μέρος του Ενοριακού Συμβουλίου και λειτουργεί ομαδικά σε συνεργασία με το ενοριακό γραφείο και τον κάθε θεσμό.
Το ενοριακό γραφείο φροντίζει για την κατάλληλη προβολή όλων των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν μέρος στην Ενορία (αφίσες – ανακοινώσεις – ιστοσελίδα), καθώς και για τη σύνταξη έκτακτων ανταποκρίσεων.
Κάθε θεσμός της Ενορίας μας είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη ανταποκρίσεων που αφορούν δραστηριότητες του κάθε θεσμού που λαμβάνουν μέρος μέσα στο χρόνο. Όλες οι ανταποκρίσεις εγκρίνονται από τον Εφημέριο και αποστέλλονται τόσο προς την κεντρική σελίδα νέων του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας όσο και στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας: www.cathenoria-thes.org

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Το κατηχητικό έργο στη Θεσσαλονίκη διαρκεί τριάντα τέσσερις (34) εβδομάδες κάθε ποιμαντική χρονιά. Στο διάστημα αυτό, γύρω στα 45-50 παιδιά, κατά μέσον όρο και με ετήσια αυξητική δυναμική, συγκεντρώνονταν κάθε Σάββατο το πρωί, με τη συνδρομή των δύο μίνι λεωφορείων του κατηχητικού αλλά και με την επιστράτευση και των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων δύο κατηχητών και των Ιερέων.
Το πρόγραμμα της κατήχησης περιλάμβανε κάθε Σάββατο τα εξής: Την εισαγωγική κεντρική συγκέντρωση των παιδιών στον Παρεκκλήσιο του Αγίου Βικεντίου στο Βικαριάτο Θεσσαλονίκης (από τις 10:30 έως τις 11:00), με μικρή προσευχή, ανακοινώσεις και κατευθυντήριες επισημάνσεις και εκμάθηση ασμάτων. Μετά, τα παιδιά χωρίζονται στις ακόλουθες πέντε (5) τάξεις: Νήπια και πρώτη, Δευτέρα (για 1η Κοινωνία), Τρίτη μαζί με την Τετάρτη, Πέμπτη και τέλος την Έκτη Δημοτικού (για το Χρίσμα). Η πρώτη ώρα της κατήχησης διαρκεί από τις 11:05 έως τις 12:00. Ακολουθεί διάλειμμα είκοσι λεπτών για παιχνίδι, κέρασμα και εκτόνωση. Το κατηχητικό κλείνει με την δεύτερη ώρα, που διαρκεί από τις 12:20 μέχρι τις 13:00, οπότε και χτυπά το κουδούνι για την αποχώρηση των παιδιών για τα σπίτια τους.
Εκτός από το κανονικό πρόγραμμα των 34 εβδομάδων, πραγματοποιήθηκαν και οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
· Κάθε φορά που βρίσκεται ο Σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης στη Θεσσαλονίκη, τελείται μια ειδική Θεία Λειτουργία για τα παιδιά (την 1η ώρα με ειδικό κατηχητικό κήρυγμα).
· Κάθε μήνα έχουμε Οικογενειακό Εκκλησιασμό, όπου καλούνται γονείς και παιδιά να προσέλθουν, σαν μια γνήσια και αληθινά χριστιανική οικογένεια, στην Κυριακάτικη Θεία Ευχαριστία στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας.
· Πνευματική προετοιμασία για τα Χριστούγεννα (στο κατηχητικό κέντρο) και για το Πάσχα (στις εγκαταστάσεις του κολεγίου De la Salle - ΔΕΛΑΣΑΛ).
· Εκδρομή, Χριστουγεννιάτικη γιορτή, αποκριάτικος χορό και Δρόμος του Σταυρού (στο Κοιμητήριο της Ενορίας).
· Πιλοτική δεκαήμερη κατασκήνωση στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ν. Μηχανιώνας με τη συμμετοχή 17 παιδιών του κατηχητικού και 3 εφήβων ομαδαρχών.
Από τα θετικά και ελπιδοφόρα για το κατηχητικό έργο αναφέρουμε τα ακόλουθα:
· Την έγκαιρη έκδοση του Κατηχητικού Εγκολπίου, που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά και τους γονείς τους, τους κατηχητές, τους ιερείς καθώς και τους λοιπούς συνεργαζόμενους θεσμούς.
· Τις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις της κατηχητικής επιτροπής (Θεία Ευχαριστία, Πνευματική Περισυλλογή, ανταλλαγή απόψεων για πνευματικά και οργανωτικά θέματα και κλείσιμο με οικογενειακό δείπνο).
· Την συμμετοχή τριών νέων, από την νεολαία, ως βοηθοί κατηχητές (Μιράντα Σιλάβου, Άντζελα Αρούντε και Δεσποινίδα Ντενίσα).
· Την πετυχημένη πιλοτική θερινή δεκαήμερη κατασκήνωση στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ν. Μηχανιώνας, γεγονός που μας επιτρέπει να προσδοκούμε στη διοργάνωση άλλων τέτοιων κατασκηνώσεων στο μέλλον με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών και μεγαλύτερης διάρκειας κατασκηνώσεις. Στα θετικά σημειώνεται επίσης το χαμηλό κόστος της κατασκήνωσης χάρη στην εθελοντική προσφορά των διοργανωτών και τη συνδρομή της ΚΑΡΙΤΑΣ.
· Την συνεργασία μελών της ΚΑΡΙΤΑΣ, τόσο στη λειτουργία της παιδικής χορωδίας του κατηχητικού (κα Ιλόνα Πιέτρας) όσο και στη Κατασκήνωση του Κατηχητικού στη Μηχανιώνα (κα Αλίκη Τουμπίδου, κα Φλώρα Πιετρί, κα Λιντίτα Γιούσι, κα Εύα Μελετλίδου και κος Τζώρτζ Τζώρτζεβιτς).
· Τις δύο συναντήσεις συνεργασίας με τους γονείς των παιδιών του κατηχητικού.
· Την αυξημένη συμμετοχή παιδιών στην κατήχηση, που αν και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, δημιουργεί εύλογα κάποιες ανησυχίες για το έργο της μεταφοράς των παιδιών. Ίσως πρέπει από τώρα να σκεφτούμε την περίπτωση προμήθειας και τρίτου μίνι λεωφορείου. Όσο πρόθυμοι και αν είναι να βοηθήσουν οι κατηχητές, στην περίπτωση που προσέλθουν όλα τα εγγεγραμμένα παιδιά (65 παιδιά!), θα είναι πολύ δύσκολη η ομαλή μεταφορά τους.
Τα παιδιά του Κατηχητικού Θεσσαλονίκης
· Από τη μελέτη του πίνακα στοιχείων των εξήντα πέντε (65) εγγεγραμμένων παιδιών στο κατηχητικό προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:
· Τα σαράντα (40) παιδιά προέρχονται από καθολικούς Αλβανούς γονείς που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Θεσσαλονίκη (ποσοστό 62%).
· Τα είκοσι (20) παιδιά προέρχονται από οικογένειες μεικτών γάμων με τον ένα γονέα (πατέρας ή μητέρα) να προέρχονται από το εξωτερικό (ποσοστό 30%).
· Τα πέντε (5) παιδιά προέρχονται από καθολικούς Αφρικανούς γονείς που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Θεσσαλονίκη (ποσοστό 8%).
· Κανένα (δυστυχώς!) παιδί δεν προέρχεται από αμιγείς ελληνικές καθολικές οικογένειες.
· Τα παραπάνω στοιχεία προσφέρονται τόσο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όσο και για το κατάλληλο ποιμαντικό σχεδιασμό στο μέλλον.
Οι Κατηχητές
Το γεγονός ότι οι κατηχητές αφιερώνουν, εθελοντικά και με αυτοθυσία, πάνω από 35 Σάββατα και 10 άλλα απογεύματα (χώρια τις Κυριακές) στο γιγαντιαίο και ιδιαίτερο κρίσιμο έργο της κατήχησης, είναι από μόνο του αξιοσημείωτο και αξιέπαινο. Αναμφισβήτητα, οι κατηχητές αποτελούν αυθεντικό υπόδειγμα προσφοράς και ζωντανή ιεραποστολική χριστιανική μαρτυρία. Το δυναμικό των κατηχητών περιλαμβάνει για φέτος:
· Τον Εφημέριο π. Γιώργο, που ασχολείται με την προετοιμασία της 6ης τάξης για το Χρίσμα και προΐσταται της Κατηχητικής Επιτροπής (Πρόεδρος και Ταμίας).
· Τον Υπεφημέριο π. Αγαπητό, που ασχολείται με την προετοιμασία της 2ης τάξης για την Πρώτη Κοινωνία, με βοηθό την Μιράντα Σιλάβου από την ΕΚΝΕ Θεσσαλονίκης.
· Δύο αδελφές «Ιεραπόστολοι της Αγάπης» της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτα, οι οποίες εφαρμόζουν ένα νέο πρόγραμμα στα παιδιά Νηπίων και Πρώτης Τάξης, με βοηθό την Ντενίσα από την ΕΚΝΕ Θεσσαλονίκης.
· Την ακούραστη και πάντα νέα κα Σάττεν Μαργαρίτα, που κατηχεί την 3η και 4η Τάξη.
· Τον κο Ντατίκα Μπλέζ, που κατηχεί την 5η Τάξη, με βοηθό την Αρούντε Άντζελα από την ΕΚΝΕ Θεσσαλονίκης.
· Τον κο Σους Ισσάμ, που ασχολείται με την εισαγωγική κατήχηση και με το συντονισμό του Κατηχητικού έργου.
· Την κα Κολλάρου Τέτα, που τρέχει για όλες τις δουλειές!
Στο επίπονο έργο της μεταφοράς των παιδιών βοηθούν φέτος ο κος Σιλάβος Λούης και η κα Αλφιεράκη Νικολέτα.
Προσευχόμαστε κι εργαζόμαστε για καλύτερη κατήχηση κατά την κατηχητική περίοδο 2014/2015, μέσα από γόνιμη συνεργασία γονέων και κατηχητών για το καλύτερο ποθητό αποτέλεσμα αλλά και μέσα από τη συνεργασία με άλλους θεσμούς της κοινότητάς μας. Ελπίζουμε στη συμμετοχή νέων κατηχητών, που θα βοηθήσουν, και αυτοί με τη σειρά τους, στην εκπλήρωση των στόχων της Κατήχησης.

ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ
Κατά το Ποιμαντικό Έτος 2014 η Ομάδα Εφήβων, απαρτιζόμενη από 17 εφήβους, συγκεντρώνονταν κάθε Σάββατο στην Ενορία στην ανακαινισμένη αίθουσα των Εφήβων.
Μέσα στην χρονιά, με τη βοήθεια του Εφημερίου μας π. Jerzy Owsiak, έλαβε μέρος η προετοιμασία για το Μυστήριο του Χρίσματος το οποίο έλαβαν 14 έφηβοι και 3 παιδιά από την νεολαία.
Ο Αδελφός Νικόλαος, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, πραγματοποίησε ομιλία για επικοινωνία στην εφηβική ηλικία, και ο κ. Felix Tibimonga (γιατρός) έκανε παρουσίαση με θέμα: « πώς αλλάζει το σώμα κατά την εφηβική ηλικία».
Οι έφηβοι, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία διαβάζοντας αναγνώσματα και δεήσεις και συμμετέχοντας στην προσφορά. Επίσης συμμετείχαν στην Εορτή του Ιησού Χριστού Βασιλέα, μαζί με τους Νέους της Ενορίας μας αλλά και στην συνάντηση Νεολαίας με θέμα:
«Εμείς, οι σχέσεις και η κοινωνία».
Στα πλαίσια της ψυχαγωγικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε εκδρομή των Εφήβων στον Όλυμπο.
Τέλος, ενόψει των Χριστουγέννων, οι Έφηβοι επισκέφτηκαν μία οικογένεια με τρία παιδιά (οικονομικά ασθενής) για να προσφέρουν μία μικρή βοήθεια αλλά και την παρουσία τους.

Ε.Κ.Ν.Ε
ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 17:30μ.μ στην αίθουσά μας. Σε κάθε συγκέντρωση διαβάζουμε το Ευαγγέλιο με τον Πνευματικό μας παραστάτη Πατέρα Αγαπητό, κάνουμε εμψυχώσεις, διάφορες συζητήσεις, παιχνίδια και εκδρομές φέρνοντας πιο κοντά τα μέλη της ομάδας μας. Σε κάθε συγκέντρωση μαζευόμαστε κάθε φορά περίπου 15 άτομα.
Oι σημαντικότερες εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος κατά το 2014 είναι οι εξής:
Στις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου, επισκεφθήκαμε μαζί με το Σεβασμιότατο το σπίτι των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας που φιλοξενούν κυρίες και παιδιά και τους προσφέραμε δώρα μα πάνω απ’ όλα αγάπη. Στις 11 Ιανουαρίου είχαμε την κοπή της Βασιλόπιτας της Νεολαίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου ενημερωθήκαμε για τους θεσμούς της Ενορίας μας από τον κ. Σιλάβο Λούη, και στις 15 Φεβρουαρίου έλαβε μέρος στην αίθουσα του Βικαριάτου, με μεγάλη επιτυχία, η Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα της Ενορίας μας, την οποία διοργάνωσαν και επιμελήθηκαν οι Νέοι.
Στις 23 Μαρτίου, συμμετείχαμε στην εκδρομή-προσκύνημα που διοργάνωσε η Ενορία σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό του Αγίου Ιωσήφ.
Κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, στις 22, 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου έγινε ο Δρόμος του Σταυρού ενώ στις 12 Απριλίου έγινε προετοιμασία και εξομολόγηση για το Πάσχα.
Τον μήνα Απρίλιο (25-27), πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η 11η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας όπου και συμμετείχαν μέλη της ομάδας μας.
Στις 24 Μαΐου έγινε εμψύχωση των Νέων από τον πατέρα Γεώργιο Ντάγκα.
Ενόψει των θερινών διακοπών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκδρομή των Νέων στην Καβάλα (30 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου).
Το Σεπτέμβριο έγινε ανακαίνιση και βάψιμο της αίθουσας και στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Νέων μετά τις θερινές διακοπές, αρχίζοντας τη νέα Ποιμαντική Χρονιά.
Αρχικό μέλημα ήταν η καλή διοργάνωση της Εορτής του Ιησού Χριστού Βασιλέα – Εορτή των Νέων, για τις 23 Νοεμβρίου όπου και συμμετείχαμε ενεργά. Ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή.
Στις 6 Δεκεμβρίου, είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους της Καθολικής Νεολαίας Σύρου οι οποίοι επισκέφθηκαν για λίγες μέρες την Ενορία μας μαζί με τον Αδ. Φραγκίσκο και τον π. Νίκο, και βοήθησαν στην ένταξη των Νέων που ήρθαν από τη Σύρο για σπουδές στην Θεσσαλονίκη. Έγινε μια πάρα πολύ ωραία γνωριμία και εμψύχωση και το βράδυ γευματίσαμε όλοι μαζί. Ήμασταν περίπου 40 άτομα.
Στις 20 Δεκεμβρίου έγινε η εξομολόγηση και η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Τέλος στις 24 Δεκεμβρίου, μαζί με τον πνευματικό μας παραστάτη, επισκεφθήκαμε σπίτια ενοριτών μας για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα και να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά!
Ήταν μια πολύ ωραία χρονιά με στόχο οι νέοι να είναι κοντά στην Ενορία μας και να βοηθάνε όπου χρειάζεται.

ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Ελληνόφωνο τμήμα Θεσσαλονίκης
Η Λεγεώνα της Μαρίας ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου του 1921, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, από έναν λαϊκό, τον Franc Duff. Εδώ στην Θεσσαλονίκη, ιδρύεται το 1955. Θεωρείται η μεγαλύτερη αποστολική οργάνωση της καθολικής εκκλησίας από λαϊκούς, και αριθμεί 4.000.000 μέλη ενεργά σε όλο τον κόσμο, και 1.500.000 βοηθητικά (μέλη).
Το πνεύμα και ο σκοπός της Λεγεώνας ταυτίζονται με αυτά της Παναγίας, δηλαδή, βαθειά ταπεινοφροσύνη, δράση και προσευχή.
Το ελληνόφωνο τμήμα της Ενορίας μας απαρτίζεται από 9 ενεργά μέλη και από 18 βοηθητικά, με πνευματικό παραστάτη τον π. Αγαπητό. Συγκεντρώνεται κάθε Τρίτη στο Βικαριάτο μετά από την Θ. Λειτουργία και προσευχηθεί το Άγ. Ροδάριο.
Φέτος οι Λεγεωνάριοι πραγματοποίησαν 62 επισκέψεις, με σκοπό τον αγιασμό των σπιτιών, τη χορήγηση Μυστηρίων από τον Πατέρα σε ανήμπορους και ηλικιωμένους, τη σύσφιξη σχέσεων και γνωριμιών, τη συντροφιά, καθώς και προσπάθεια για τις απομακρυσμένες οικογένειες να πλησιάσουν και πάλι στην εκκλησία.
Τον Ιανουάριο, οι Αδελφοί Λεγεωνάριοι παρευρέθηκαν στη συμπροσευχή για την ένωση των εκκλησιών και βοήθησαν και στην μεταφορά ατόμων. Επίσης, έδωσαν το παρόν και στην γιορτή των Πατέρων Λαζαριστών. Τον ίδιο μήνα, τα δύο τμήματα της Λεγεώνας έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους μαζί με τον πνευματικό παραστάτη.
Στις 11 Φεβρουαρίου η εορτή των Ασθενών έγινε με μεγάλη επιτυχία! Εξυπηρετήθηκαν με πουλμανάκι και με ι.χ. λαϊκών, οι ενορίτες που δεν μπορούσαν να έρθουν από μόνοι τους κυρίως ηλικιωμένοι.
Το μήνα Μάρτιο οι Λεγεωνάριες συμμετείχαν στην συμπροσευχή γυναικών (στα πλαίσια του Οικουμενισμού), που έλαβε μέρος στην Αποστολική Εκκλησία, με θέμα: οι γυναίκες της Αιγύπτου. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκαν και οι «Άτσιες», δηλ. η εορτή της Λεγεώνας για την ανανέωση της αφιέρωσης των λεγεωναρίων, με τη συμμετοχή και των δύο τμημάτων (ελληνόφωνο και αγγλόφωνο), παρουσία του πνευματικού μας παραστάτη και του π. Γιάνους.
Στις 6-9 Απριλίου, οι Λεγεωνάριοι συμμετείχαν στις πνευματικές ασκήσεις που έλαβαν μέρος στην Ενορία από τον π. Λεών.
Στις 5-8 Μαΐου, είχαμε τη μεγάλη χαρά –μετά από 60 χρόνια– να μας επισκεφθούν από τη Μάλτα τρεις αντιπρόσωποι της Λεγεώνας: Ο π. Ροζάριο, η Αδ. Bonnici, υπεύθυνη της Λεγεώνας, και η Αδ. Μαρία. Ήταν ένα εποικοδομητικό τριήμερο, με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Υπήρξε συνάντηση και με τα 2 τμήματα (ελληνόφωνο και αγγλόφωνο) και βοήθησαν πολύ οι συμβουλές των Αδελφών Λεγεωναρίων από τη Μάλτα. Η συνεχής επίβλεψη και φροντίδα του π. Αγαπητού κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους αδελφούς μας, που όπως είπαν: με προσευχή και καλό παράδειγμα, θα έχουμε και καλά αποτελέσματα.
Οι Αδελφοί Λεγεωνάριοι μαζί με τον πνευματικό παραστάτη επισκέπτονται 2 φορές το χρόνο το ψυχιατρείο, και πολλές φορές μέσα στο χρόνο, το γηροκομείο.
Η χρονιά έκλεισε μια μία πολύ όμορφη συγκέντρωση – γιορτή και με τα δύο τμήματα μαζί.
Η Λεγεώνα της Μαρίας είναι πάντα πρόθυμη για κάθε βοήθεια προς τους θεσμούς και για κάθε εργασία που θα ζητηθεί από τους ιερείς για την ενορία.
Με την βοήθεια της Παναγίας, είμαστε πάντα στην υπηρεσία της Εκκλησίας, και είναι πλέον αποδεδειγμένο πως μια καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, μια προσευχή, κάνουν θαύματα…!

ΚΙΝΗΜΑ ΦΟΚΟΛΑΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το όνομα του κινήματος προέρχεται από την ιταλική λέξη για την «οικογενειακή εστία». Πρόκειται για ένα πνευματικό και ευαγγελικό κίνημα που προωθεί τα ιδανικά της ενότητας και της αδελφοσύνης. Το «Κίνημα των Φοκολάρι» ιδρύθηκε το 1943, από την Chiara Lubich (1920-2008), η οποία θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Chiara Lubich εργάστηκε και αγωνίστηκε στον τομέα της χριστιανικής πνευματικότητας, της ειρήνης, του οικουμενισμού, του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και ατόμων χωρίς κάποια θρησκευτικά πιστεύω. Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Templeton (Λονδίνο, 1977) και με το βραβείο Education pour la paix (Παρίσι, 1996).
Στη διάρκεια όλου του έτους 2014, το κίνημα Φοκολάρι οργάνωνε κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα συναντήσεις με σκοπό τη μελέτη του Λόγου του Θεού και «Λόγου Ζωής», ακλουθώντας το μηνιαίο φυλλάδιο με σκέψεις της Chiara Lubich, που ετοιμάζει στα ελληνικά το Κέντρο του Κινήματος στην Αθήνα. Οι συναντήσεις αυτές γινόταν στο κτήριο της Μονής στην ανακαινισμένη αίθουσα του 1ου ορόφου, μαζί με τον πνευματικό παραστάτη π. Janusz Zwolinski. Κατά τη διάρκεια του έτους, τρεις φορές επισκέφτηκαν το Κίνημα της Θεσσαλονίκης οι Αδελφές (Φοκολαρίνες) από την Αθήνα.
Η ομάδα Φοκολάρι απαρτίζεται από 11 άτομα. Κάποιες φορές στις συναντήσεις συμμετείχαν και άλλοι ενορίτες που θέλανε να γνωρίσουν καλύτερα το Κίνημα και να ενσωματωθούν σ’ αυτό μελλοντικά.
Τον Ιανουάριο του 2014, 4 άτομα και 3 παιδιά από το Κίνημα μαζί με τον πνευματικό τους παραστάτη π. Janusz Zwolinski, πήραν μέρος στην συνάντηση Φοκολάρι που πραγματοποιήθηκε στο Castelgandolfo της Ιταλίας με θέμα «Αμοιβαία αγάπη», στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα απ’ όλη την Ευρώπη και από διάφορες θρησκείες.
Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, η παρουσίαση των δύο πρώτων μεταφρασθέντων στα ελληνικά βιβλίων της Chiara Lubich με τίτλους «Μάθε να χάνεις» και «Μελέτες» και επίσης προβλήθηκαν βίντεο με τη δράση της Chiara και του Κινήματος ανά τον κόσμο.
Το Κίνημα Φοκολάρι είναι ανοιχτό για όλους και σκοπός του είναι να προωθήσει την ενότητα όλων των ανθρώπων ακολουθώντας τα λόγια του Ιησού Χριστού.

ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγάπη
Η ΚΑΡΙΤΑΣ Θεσσαλονίκης, οργάνωση αγάπης και φροντίδας για το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, αναπόσπαστο τμήμα της ΚΑΡΙΤΑΣ του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, αποτελείται φέτος από δεκατέσσερα (14) μέλη (αποχώρησε ένα μέλος και έχουμε δύο νέα μέλη) με πρόεδρο τον Εφημέριο π. Γιώργο και αντιπρόεδρο τον επεφημέριο π. Αγαπήτ.
Η Κάριτας στηρίχτηκε φέτος στο φιλανθρωπικό της έργο σε τρεις πηγές:
· Το πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ 2 με χορηγό την ΚΑΡΙΤΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ μέσω της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ με 50.000 ευρώ.
· Το πρόγραμμα “COR UNUM” του ιδρύματος Rebecca Susan Buffett Αμερικής, που χρηματοδότησε με το ποσό των 38.000 ευρώ τα ακόλουθα προγράμματα:
1. Ενισχυτική διδασκαλία παιδιών των Ρομά.
2. Μαθήματα Ξένων Γλωσσών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε παιδιά της ενορίας.
3. Μερική υλική και καλλιτεχνική υποστήριξη της θερινής κατασκήνωσης κατηχητικού στη Ν. Μηχανιώνα
4. Τεχνική και καλλιτεχνική υποστήριξη της παιδικής χορωδίας του κατηχητικού Θεσσαλονίκης (μουσικά όργανα, ηχοσυστήματα, στολές κτλ.).
5. Παιδική δανειστική βιβλιοθήκη στην ενοριακή αίθουσα (βιβλία σε πολλές γλώσσες).
· Πόροι από τις ακόλουθες ίδιες δραστηριότητες:
α) Δύο παζάρια αγάπης τα οποία πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη και το φθινόπωρο με συνολικά έσοδα 1200 ευρώ.
Με τους παραπάνω πόρους η ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τα παρακάτω:
· Να προσφέρει σε μηνιαία βάση είδη υγιεινής και καθαριότητας σε 250 οικογένειες. Συγκεκριμένα προσφέρθηκαν συνολικά περίπου 40 τόνοι τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης τα οποία αγοράστηκαν με τις καλύτερες προσφορές ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό βοήθησε να έχουμε δυνατότητα μεγαλύτερης προσφοράς, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για περισσότερες οικογένειες.
· Να προσφέρει συμβουλευτικές ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.
· Να πραγματοποιεί επισκέψεις σε σπίτια αλλά και σε φυλακισμένους.
· Να συμμετάσχει σε σεμινάρια στην Αθήνα αλλά και να φιλοξενήσει την αντιπροσωπεία της ΚΑΡΙΤΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ και ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
· Να συνεργαστούμε με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως “Δεσμός” και “Praxis” αλλά και με τον όμιλο κυριών “‘Αγιος Βικέντιος” της ενορίας μας.
Σημειώνεται ότι στις 250 οικογένειες περιλαμβάνονται και 10 οικογένειες από Λάρισα και 16 από Καβάλα.
Ευχαριστούμε τους ιερείς και τα μέλη μας για τη βοήθεια και τη γενναιοδωρία τους και ιδιαίτερα τις κυρίες του “Αγίου Βικεντίου” για την ενεργή συμμετοχή τους στις προσπάθειές μας. Προσδοκούμε και ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή για τη συνέχιση των προσπαθειών μας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ΕΛΠΙΣ 2 λήγει τον επόμενο μήνα. Παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να ευλογεί την ενορία μας και όλο τον κόσμο.

ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ»
«Οι φτωχοί είναι οι κύριοι και οι αφεντάδες μας και είμαστε ανάξιοι να τους υπηρετούμε». Αυτά τα λόγια ή μάλλον αυτήν την παρακαταθήκη άφησε ο Άγιος των φτωχών Βικέντιος στα πνευματικά του τέκνα. Αυτό λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε πράξη πάντα με τη συμπαράσταση του πνευματικού μας πατέρα Γιάνους Ζβολίνσκι.
Κατά την περασμένη χρονιά βοηθήσαμε 14 οικογένειες της Ενορίας μας με την πολύτιμη στήριξη των ενοριτών, από το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι μας, από τους φακέλους που μοιράζουμε το Πάσχα και από δωρεές που δυστυχώς όμως όλο και σπανίζουν ενώ οι οικογένειες αυξάνονται. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κάριτας για την σημαντική της βοήθειά και την καλή συνεργασία, καθώς και την Λεγεώνα της Μαρίας. Με μεγάλη χαρά, φέτος δεχτήκαμε στον Όμιλο και δύο Νέες κυρίες.
Ο Άγιος Βικέντιος ας μας βοηθάει να συνεχίζουμε το έργο του και να είμαστε αλληλέγγυοι μ’ αυτούς που μας έχουν ανάγκη.
Οικονομικός απολογισμός:

Έσοδα: Από δωρεές  125,00 Ευρώ | Από φακέλους 468,00 Ευρώ |  
Παζάρι 754,00 Ευρώ | π. Janusz Zwolinski 200,00 Ευρώ   
Σύνολο Εσόδων 1.547,00 Ευρώ
Έξοδα: Τρόφιμα, Τσουρέκια, Βασιλόπιτες, Λάδι, κ.α. 1.494,33 Ευρώ
Σύνολο εξόδων 1.494,33 Ευρώ
Υπόλοιπο ταμείου  52,67 Ευρώ + 4.233,27 (στην τράπεζα από 1/1/2013)
= 4.285,94 Ευρώ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ
Το έτος 2014 έλαβαν χώρα οι εξής τελετές στο Κοιμητήριο ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ
· Από την άνοιξη του 2014 έως και τα τέλη Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο τελούνταν Θεία Λειτουργία στις 10.00 π.μ.
· Κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής τελέσθηκε δύο φορές ο Δρόμος του Σταυρού. Μία για τους ενορίτες και μία για τα παιδιά του Κατηχητικού.
· Στις 2 Νοεμβρίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία για τους κεκοιμημένους, παρουσία της χορωδίας της ενορίας και πλήθους από πιστούς. Η τελετή έγινε από τον Εφημέριο και τους Πατέρες Λαζαριστές. Υπολογίζεται πως την τελετή παρακολούθησαν με ευλάβεια περίπου τετρακόσιοι πιστοί διαφόρων ηλικιών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
Στην συγκεκριμένη χρονιά νέο μέλος της επιτροπής είναι η κ. Στανίνο Μαργαρίτα η οποία μαζί με τον Εφημέριο π. Γεώργιο Όβσιακ και τον κ. Λουδοβίκο Σιλάβο απαρτίζουν την επιτροπή.
Αποφασίσθηκε να θέσουμε σε αδράνεια ορισμένους τάφους οι οποίοι είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν έχουν πλέον ιδιοκτήτες. Οι χώροι που θα ελευθερωθούν θα είναι προς παραχώρηση σε ενδιαφερόμενους. Οι συνδρομές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα πρέπει πλέον οι Ενορίτες να αναλάβουν σοβαρά τις υποχρεώσεις τους, πρώτα απέναντι στους κεκοιμημένους συγγενείς τους και κατόπιν απέναντι στον εαυτό τους. Ευχαριστούμε θερμά την κ. CHAVEZ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ για την ευγενική της χειρονομία να αγοράσει και να προσφέρει στο Κοιμητήριο θαμνοκοπτικό μηχάνημα.
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
Με τη στήριξη της Ενορίας και την πολύτιμη βοήθεια της Αδελφής Tessa Marku, Ηγουμένη του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Αγάπης» της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτα, πραγματοποιήθηκε και φέτος το ποιμαντικό έργο εξυπηρέτησης των αδελφών μας Αλβανών με κατηχήσεις των παιδιών και προετοιμασία των ενηλίκων για τη Μύηση των Μυστηρίων.
Πριν από την εορτή του Αγίου Αντωνίου της Παδούης (13 Ιουνίου), έγινε από τον Εφημέριό μας η προετοιμασία των 13 συνεχόμενων Τρίτων με Θεία Λειτουργία και προσευχή στον Άγιο Αντώνιο για διάφορους σκοπούς, και στις 12 Ιουνίου τελέστηκε στα αλβανικά η Θεία Λειτουργία της Πανήγυρης, από τον π. Μarek Owsiak.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου των αγγλόφωνων της Ενορίας μας, προερχόμενοι από διάφορες χώρες, κυρίως όμως από την Αφρική, είναι ο π. Αγαπητός, Υπεφημέριος του Ναού, ο οποίος με ιδιαίτερη φροντίδα και ζήλο βρίσκεται δίπλα στους ενορίτες. Κάθε Δευτέρα το απόγευμα στην αγγλική Θεία Λειτουργία γίνεται η Προσκύνηση του Πανάχραντου Μυστηρίου και ακολουθεί η συγκέντρωση της αγγλόφωνης Λεγεώνας της Μαρίας.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Με τη στήριξη και φροντίδα της Ενορίας μας επιτελείται ένα μεγάλο Ποιμαντικό έργο εξυπηρέτησης και για τους καθολικούς πιστούς της Διασποράς σε Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με τις αξιέπαινες προσπάθειες του π. Γιάνους Ζβολίνσκι, υπεύθυνο Λειτουργό.
Η τοπική μας κοινότητα, επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τις παραπάνω πόλεις για να γιορτάσει μαζί με τους τοπικούς πιστούς και αδελφούς μας την Πανήγυρη των Ναών τους